NFO wil TEK-regeling ook voor fruittelers

De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vindt dat ook fruittelers voor wie de gestegen energiekosten zwaar wegen, aanspraak moeten kunnen maken op de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK)-regeling.

NFO+wil+TEK%2Dregeling+ook+voor+fruittelers
© Nieuwe Oogst

Het kabinet schiet het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf te hulp met deze TEK-regeling. De voorwaarden en opzet van de regeling worden binnenkort bekend. Duidelijk is volgens NFO al wel dat de TEK-regeling is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie bestaat dan uit een deel van de kostenstijging in dit jaar en in 2023.

De NFO meldt op de eigen website dat de organisatie erop inzet dat ook fruittelers in aanmerking komen voor steun vanuit de TEK-regeling. 'De gestegen energieprijzen wegen zwaar door in onze sector', zegt beleidsmedewerker Peter Baltus. 'Normaal kost het bewaren, sorteren en verpakken van een kilo hardfruit circa 30 cent. Door de gestegen energiekosten is dit opgelopen naar 40 cent per kilo. Dat drukt de rendementen logischerwijs sterk.'


Oog voor problematiek

Ook zachtfruittelers hebben volgens Baltus te maken met fors hogere kosten, zeker in de verwarmde teelten. 'We zijn als NFO dan ook benieuwd naar de uitwerking van de regeling en de precieze voorwaarden. We willen dat de overheid oog heeft voor de problematiek in onze sector en dat ook fruittelers aanspraak kunnen maken op steun.'


Baltus vraagt telers die nu al in acute problemen komen vanwege de hoge energiekosten om contact op te nemen met de NFO. 'Het kabinet heeft immers aangegeven dat ondernemers die nu al in nood zitten eerder hulp kunnen krijgen, dus al voordat de TEK-regeling gaat gelden. Is dat aan de orde voor uw bedrijf, neem dan contact met ons op. We kijken dan wat we kunnen doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer