Voorspellingen gaan uit van normale perenoogst

Optimistische geluiden over de perenoogst dit jaar tijdens de perenconferentie Interpera in Hasselt. De belangrijkste perenlanden in de Europese Unie gaan uit van een normale oogst. Bezorgdheid is er ook; er zijn volop knelpunten.

Voorspellingen+gaan+uit+van+normale+perenoogst
© Vidiphoto

Meer peren in Noord-Europa en minder in het zuiden. Zuid-Europa ziet met lede ogen aan hoe de teelt in noordelijke richting verschuift. En in het noorden vrezen ze de opkomst van Polen. De verschuiving blijkt uit ook de cijfers; in Italië is de productie in dertig jaar grofweg gehalveerd. En deze schommelt de laatste jaren hevig, van 600.000 ton in 2020 tot 200.000 ton en minder in 2021 en 2023.

Dat wordt vooral toegeschreven aan klimaatverandering. De regio Emilia-Romagna heeft het de laatste jaren flink te verduren. Overstromingen, vorst en droogte hebben de fruitproductie parten gespeeld. Veel fruittelers hebben er de brui aan gegeven. Wie doorgaat moet steeds meer investeren in maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Daarbij gaat het om onder meer schermen tegen hagel en druppelirrigatie.

In Spanje is ook een daling te zien, al verloopt die geleidelijker. Vorig jaar bleef de oogst na droogte en vijf hittegolven onder de 250.000 ton peren. Frankrijk liet eerst een dalende lijn zien, maar de productie lijkt de laatste jaren aardig te stabiliseren. Op de oogst in 2021 na, dat was een complete misoogst.

Fransen kopen niet meer buitenlands product als er lokaal minder peren zijn

Vincent Guérin, marktdeskundige bij Association Nationale Pommes Poires

Het motto in Frankrijk luidt 'variatie in rassen'. Dat moet voorkomen dat de productie verder terugloopt. Frankrijk is niet zelfvoorzienend en probeert met een evenwichtig aanbod de consument zo goed mogelijk te bedienen. 'Wij moeten zorgen dat wij de campagne vanaf het begin goed hebben ingericht. Iedereen moet beseffen dat als het begin goed gaat, de rest van het seizoen ook op rolletjes loopt', verklaart Vincent Guérin van producentenvereniging Association Nationale Pommes Poires.


Lokale producten

De Fransen kopen vooral lokaal, stelt Guérin. Als lokaal meer wordt geoogst, koopt de consument ook meer. 'Voor import geldt dat niet. Fransen kopen niet meer buitenlands product als er lokaal minder peren worden geoogst.'

Nederland en België kijken vooral naar Polen. De kampioenen van de Conference-peren zien hun afzet in Polen afnemen, omdat de productie daar toeneemt. 'Polen is de gamechanger', zegt secretaris Luc Vanoirbeek van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

De Poolse perenproductie is in de afgelopen jaren verdubbeld van 50.000 naar 100.000 ton. De verwachting is dat deze lijn de komende jaren doorzet naar een niveau van zo'n 150.000 ton. Daarmee komt een deel van de afzet van België en Nederland naar Polen in de verdrukking. Voor Conference-peren is Polen een belangrijk afzetland.


De landen zijn redelijk positief over de oogstvooruitzichten voor dit jaar. Ze verwachten een normale oogst. Dat betekent dat Spanje en België aanzienlijk meer plukken dan afgelopen jaar. Spanje rekent vooral op meer peren van het ras Conference (+48 procent).


Driekwart van productie

De totale productie in de fruitteeltgebieden van Catalonië, Aragón en La Rioja stijgt volgens algemeen directeur Manel Simon van de Spaanse fruittelersorganisatie Afrucat met bijna een derde naar 203.600 ton. De drie regio's vertegenwoordigen bijna driekwart van de Spaanse perenproductie. De totale productie in dat land laat volgens Simon eenzelfde stijging zien naar 320.000 ton.

Desondanks spreekt de Afrucat-directeur van een gemiddelde oogst. Vorig jaar was er een tekort aan bloesems, waardoor met name de opbrengsten van Conference en Williams tegenvielen. Dit jaar is dat niet het geval. Ondanks 8 hagelbuien in twintig dagen lijkt er een normale oogst te komen. De hagelbuien waren uitzonderlijk vroeg, waardoor de gevolgen konden worden opgevangen tijdens het dunnen.



België rekent met 317.130 ton op een kwart meer peren dan vorig jaar. Vorst en een droge noordoostenwind hadden een negatieve invloed op de vruchtzetting, wat resulteerde in een behoorlijke vruchtval in juni. Toch is de oogstverwachting beter dan vorig jaar, maar van een grote oogst is geen sprake.

Marktanalist Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis rekent in Nederland op een normale oogst. Het groeiseizoen verloopt voorspoedig, zonder grote incidenten. Hij noemt hij geen cijfers, daarvoor is het nog te vroeg. Over enkele weken wordt de jaarlijkse oogstraming voor appels en peren uitgevoerd.


Geen grote problemen

Italië toont ook geen cijfers op de Interpera en verwacht een normale oogst. De productie van vroege soorten daalt iets, voorspelt medewerker Tomas Bosi van groenten- en fruitcentrum CSO. De late oogst is volgens hem moeilijk in te schatten. Hij spreekt van een groeiseizoen zonder grote problemen.


Frankrijk voorspelt een kleinere oogst. Meer vruchtval leidt tot zo'n 9 procent minder peren. Vooral de oogst van Guyot-Limonera en Williams is kleiner. Bovendien is er een groeivertraging in het zuidoosten, terwijl de ontwikkeling in het noorden en noordwesten een week voorloopt. Hierdoor zal de oogst van een aantal perensoorten samenvallen. 'Met de afzet moeten we daar rekening mee houden', aldus Guérin.

In Portugal zijn de verwachtingen verlaagd naar eenzelfde oogst als vorig jaar. Telers wordt op het hart gedrukt bacterievuur permanent in de gaten te houden. 'Daar moeten wij de komende weken goed op letten', zegt directeur Tomàs Ferreira van producentenorganisatie ANP.


Gewasbescherming is grootste knelpunt

Perentelers in de Europese Unie hebben voor een belangrijk deel te maken met dezelfde problemen. Ze kampen allemaal met zaken als gewasbescherming, arbeid, water, kunstmest, opslag en energie. Tijdens de Interpera in het Belgische Hasselt zetten deskundigen de problemen op een rij. Het grootste struikelblok is de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Vier van de zes Europese landen die in het discussiepanel zijn vertegenwoordigd, noemen dit als eerste in de lijst van uitdagingen in de teelt. Telers hebben minder middelen tot hun beschikking om ziekten en plagen te bestrijden. Daarbij wordt de roep om een 'license to produce' steeds groter. In alle landen ondervinden telers groeiende druk van ngo's en de overheid. Arbeidskosten en beschikbaarheid van personeel worden als tweede punt genoemd. Vervolgens komen beschikbaarheid van water en vernieuwing van het rassenpakket. Frankrijk stelt dat de kosten voor gewasbescherming, kunstmest en energie iets zijn gedaald ten opzichte van 2024, maar arbeid is duurder. Over meer jaren bezien zijn de kosten wel flink gestegen. Zo is energie in vijf jaar tijd 22 procent duurder geworden. Kunstmest en gewasbescherming zijn na 2019 ook met 15 tot 20 procent in prijs gestegen, meldt Italië. Daar blijft de verhoging van arbeidskosten wel beperkt, met 5 tot 7 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    21° / 15°
    15 %
  • Zondag
    19° / 14°
    95 %
  • Maandag
    19° / 13°
    85 %
Meer weer