IRS: beperk schade bij bietenrooien voor lange bewaring

Bij suikerbieten die voor langere tijd in de hoop worden bewaard, is het nog belangrijker dat beschadigingen aan de bieten tijdens het rooien worden beperkt. Dat stelt kennis- en onderzoeksinstituut IRS.

IRS%3A+beperk+schade+bij+bietenrooien+voor+lange+bewaring
© Burt Sytsma Photography

De lopende bietencampagne is over de helft en het lijkt erop dat het warme najaarsweer wordt ingewisseld voor kouder en mogelijk natter weer. Zolang komende tijd grote neerslaghoeveelheden uitblijven, zullen de omstandigheden om bieten te rooien goed zijn. 'Redenen om nu nog te wachten met het rooien van de resterende bieten worden daardoor steeds bedenkelijker', stelt het IRS.

In het geval van gezonde en minimaal beschadigde bieten is het verlies aan suiker in de bewaring beperkt. Dat geldt vooral bij lage omgevingstemperaturen. Volgens IRS is het bij het rooien van belang alert te zijn op het voorkomen van beschadigingen aan de kop en de wang. Ook puntbreuk ligt op de loer.


Drie tips

Beschadiging van de bietenkop wordt vaak aangericht door scalpeurs die te diep koppen. Vaatbundels mogen niet zichtbaar zijn. Het IRS schrijft dat ontbladeraars met een poetseras in dit geval in het voordeel zijn, omdat met een poetseras de kop van de biet beter intact blijft.

Schade aan de wang kan ontstaan door te ondiep rooien. Hierdoor tasten rooischaren- of wielen de bietenwang aan. Ook kan het zijn dat de uitlijning van de rooielementen op de zaairijen niet goed is. Puntbreuk ontstaat in deze periode van het jaar meestal in het reinigingstraject.


Niet intensiever reinigen dan nodig

IRS adviseert telers daarom niet intensiever te reinigen dan nodig en ervoor te zorgen dat de suikerbieten in een vloeiende beweging het traject kunnen afleggen. Verder ontstaan rooibeschadigingen vaak door te grote valhoogtes in zowel de bunker als tijdens het overladen in de kipper of overlaadwagen.

'Draai de bunker niet volledig leeg, laat de losband van de rooier zover mogelijk zakken en laat deze niet sneller draaien dan nodig. Rijd met de kieper altijd rustig tegen de hoop aan en zorg dat losliggende bieten telkens tegen de hoop aangeschoven worden. Hierdoor wordt onnodig pletten van bieten voorkomen', aldus IRS.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer