Lente tot dusver nat, somber en te koud

De eerste helft van de meteorologische lente was volgens weerplatform Weeronline somber, nat en te koud voor de tijd van het jaar.

Lente+tot+dusver+nat%2C+somber+en+te+koud
© Marcel Berendsen

De meteorologische lente van 2023 begin op 1 maart en zit vandaag daarmee op de helft. Met 144 millimeter tegen 68 millimeter normaal was het in deze periode ruim tweemaal zo nat. Ook was het somber met 214 zonuren tegen 232 uur normaal. Wat temperatuur betreft verloopt de lente ongeveer een halve graad te koud, blijkt uit de gegevens van Weeronline.

Met een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden tegen 7,8 normaal verliep de eerste helft van de lente kouder dan normaal. De gemiddelde temperatuur kwam in maart in De Bilt uit op 7,3 graden tegen 6,5 normaal. April heeft tot dusver een gemiddelde temperatuur van 8,0 graden tegen 9,0 normaal.


Geen warme dag

De Bilt telt negen vorstdagen met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt tegen tien normaal. Daarmee is het aantal dagen met vorst vrij gemiddeld. Tot een warme dag met een maximumtemperatuur van 20 graden en meer is het nog nergens gekomen. Eén warme dag is in de eerste helft van de lente heel gebruikelijk. De hoogste temperatuur in de eerste helft van de lente was 18,7 graden gemeten in het Limburgse Ell gemeten.

Maart was met gemiddeld over het land 98 millimeter een kletsnatte maand. Het was de op vijf na natste maartmaand sinds 1906. Ook april is een natte maand met tot dusver gemiddeld 45 millimeter. Normaal valt over de hele maand april 41 millimeter. In maart viel in het westen, zuiden en midden op uitgebreide schaal meer dan 100 millimeter.


Niet zonovergoten

Met slechts 117 zonuren blonk maart niet uit, meldt Weeronline. Normaal schijnt de zon in de eerste lentemaand 146 uur. April doet het wat dat betreft stukken beter, zonder dat het direct zonovergoten is. De eerste helft van april is normaal gesproken goed voor 86 uur zonneschijn, dit jaar scheen de zon gemiddeld zo’n 10 uur meer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer