Droogte weerhoudt waterschap van peilverlaging voor boeren

De zeer droge februarimaand veroorzaakt zorgen bij waterschappen op de hoge zandgronden. Op 1 april start het groeiseizoen waarin boeren hun land willen gaan bewerken, maar onder meer in Twente en Noord-Brabant is alweer sprake van een neerslagtekort en lage grondwaterstanden.

Droogte+weerhoudt+waterschap+van+peilverlaging+voor+boeren
© Ruud Ploeg

Waterschap Aa en Maas gaat vanwege die lage standen niet in op verzoeken om peilverlaging om het land te kunnen bewerken, laat het schap donderdag weten.

Gewoonlijk worden de watervoorraden in februari flink aangevuld door neerslag. Maar de afgelopen maand viel er in delen van het land nauwelijks of geen regen. Vooral in de laatste, zonnige week van februari is veel water verdampt dat niet is aangevuld door neerslag, zegt Aa en Maas.


De regen die in januari viel, was niet voldoende om een buffer te creëren. Het water in beken en sloten staat laag, terwijl er gewoonlijk in februari water moet worden afgevoerd.


Van overschot naar tekort

In Twente is sprake van een neerslagtekort van 80 millimeter, terwijl er in andere jaren rond deze tijd een overschot is van ongeveer 150 millimeter. Dat geldt ook voor het zuiden van Drenthe, waar het neerslagtekort op sommige plekken al is opgelopen naar 90 millimeter.

Zandgronden houden neerslag niet goed vast, waardoor de grondwaterstand snel zakt. Waterschappen in deze gebieden zijn meestal ook de eerste die extra sproeiverboden gaan instellen. Volgens waterschap Vechtstromen moet het in maart nog flink gaan regenen om de grondwaterstand aan te vullen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  28° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  29° / 14°
  10 %
Meer weer