Vooruitzichten lijken gunstig voor wintergraan

De wintergranen in Europa zijn in redelijk tot goede conditie na een relatief zachte winter. Dat constateert meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC) in het Mars-bulletin van maart.

Vooruitzichten+lijken+gunstig+voor+wintergraan
© Twan Wiermans

In een eerste prognose op basis van huidige omstandigheden en historische trends gaat JRC uit van een tarweproductie van gemiddeld 5,99 ton per hectare. Dat is 3 procent meer dan vorig jaar is geoogst en ook 3 procent meer dan het vijfjarig gemiddelde. Voor wintergerst en koolzaad zijn de verwachte opbrengsten vergelijkbaar met vorig jaar en respectievelijk 2 en 6 procent hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vijf teeltseizoenen.

JRC monitort de groeiomstandigheden in Europa in opdracht van de Europese Commissie. Voor komend groeiseizoen waarschuwt het instituut wel alvast voor de kans op droogte. De vooruitzichten zijn voor diverse teeltgebieden van wintergewassen in Europa zorgelijk. Zo is in Zuid-Spanje en Portugal sprake van een ernstig neerslagtekort en dat geldt ook voor bijvoorbeeld Noord- en Midden-Italië.


Meer neerslag nodig

In Midden-Europa, zoals Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Oostenrijk, is de stand van veel percelen met wintergranen op dit moment goed. Maar ook daar zijn de bodemvochtniveaus laag en is meer neerslag nodig om de gewassen in het groeiseizoen van voldoende vocht te voorzien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer