Veel regen in eerste kwartaal voorkomt sproeiverboden

De vele regen in januari en maart van dit jaar voorkomt tot nu toe sproeiverboden voor grasland, melden de waterschappen.

Veel+regen+in+eerste+kwartaal+voorkomt+sproeiverboden
© Twan Wiermans

Op 1 april is het droogteseizoen begonnen. In voorgaande jaren werden dan in de droogste gebieden meteen maatregelen genomen tegen wateronttrekking, maar dat is dit jaar zelfs in het droogste gebied in Noord-Brabant niet nodig.

Volgens waterschap De Dommel in Noord-Brabant viel er in januari en in maart zeker 50 millimeter meer regen dan normaal. Daardoor is de grondwaterstand nu op een normaal niveau en mag er tot 1 juni grondwater worden gebruikt voor beregening. Behalve in het stroomgebied van de Beerze en de Reusel ten zuiden van het Wilhelminakanaal bij Eindhoven. Daar is het altijd zo droog dat er een permanent sproeiverbod in de zomer geldt.


Water vasthouden

Ook waterschap Aa en Maas in het noorden van Noord-Brabant stelt nog geen sproeiverbod in. Maar het waterschap roept boeren wel op om zoveel mogelijk water vast te houden, want als het weer omslaat, kan het snel weer droog worden in de bodem. Waterschap Aa en Maas wil net als de andere waterschappen de grondwaterstand permanent verhogen, maar daarover is nog discussie gaande met onder meer boeren, die juist gebaat zijn bij een lagere grondwaterstand.

Waterschap Vechtstromen in Twente, waar het ook altijd snel te droog is, ziet ook nog geen reden voor sproeiverboden. De grondwaterstand in het werkgebied is zelfs iets bovengemiddeld. Wel heeft Twente nog te maken met een klein neerslagtekort.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  5 %
Meer weer