Rapport Europese Commissie: droogte bedreigt landbouwoogsten

Volgens een nieuw rapport van de Europese Commissie is de droogte van de afgelopen maanden in Europa de ergste in meer dan een eeuw. Er wordt gevreesd dat de gevolgen catastrofaal kunnen zijn voor de oogsten van dit jaar.

Rapport+Europese+Commissie%3A+droogte+bedreigt+landbouwoogsten
© Burt Sytsma Photography

De aanhoudende droogte blijft de landbouwsector ernstig bedreigen en er wordt volgens de EU-onderzoekers te weinig actie ondernomen. Het gebrek aan neerslag leidt er al toe dat veel boeren hun gewassen niet kunnen irrigeren en dat de beschikbaarheid van drinkwater voor mens en dier in gevaar komt.

Droogte is geen nieuw fenomeen voor Europa. Met uitzondering van 2021 kampt het continent al sinds 2018 met grote droogtes. Hydrologen en klimatologen spreken nu al over de 'meerjarendroogte'. De grote droogte van vorige zomer begon eigenlijk al in december 2021, blijkt uit een Italiaanse studie.


Oostenrijks onderzoek

De Technische Universiteit van Graz gaat nog verder. Aan de hand van data van satellietbeelden kwamen Oostenrijkse onderzoekers tot de conclusie dat Europa al vijf jaar een groot tekort heeft aan grondwater. In Frankrijk dreigen inmiddels nieuwe bosbranden in de zuidelijke provincies. Er wordt gevreesd dat er nog meer zullen volgen als er geen regen valt.


Frankrijk is lang niet het enige land in Europa waar de droogte nu al bijt. In Spanje en Italië is de toestand nauwelijks beter. De Catalaanse overheid heeft eind februari regels ingevoerd die het gebruik van water moeten beperken. Zo moet de landbouw het met 40 procent minder doen, de industrie met 15 procent en elke inwoner moet proberen elke dag 20 liter minder te gebruiken.

De droogte heeft ook gevolgen voor de landbouw in Italië, waar boeren worden gedwongen hun oogst te verminderen als gevolg van de lage waterstanden. Dit is het tweede opeenvolgende jaar dat het Italiaanse platteland wordt getroffen door droogte.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer