Gelderse schapenhouders 'moedeloos': wolfwerend hek voldeed niet

Het wolfwerende hek dat de Gelderse schapenhouders Serge en Ellen van der Zweep rondom hun kudde hadden staan, voldeed volgens provincie Gelderland niet aan de vereisten.

Gelderse+schapenhouders+%27moedeloos%27%3A+wolfwerend+hek+voldeed+niet
© Vidiphoto

In Renkum werden vorig weekend 21 schapen doodgebeten, vermoedelijk door een wolf. De schaapskudde van de houders was weliswaar beschermd door een hek, maar dit bleek geen belemmering voor de wolf om bij de schapen te komen.

Tegen Omroep Gelderland zeggen de schapenhouders dat bij het opnemen van de schade door de taxateur is geconstateerd dat het hek op meerdere punten niet voldeed. Volgens een provinciewoordvoerder luistert een wolfwerend hek erg nauw. Zo moet het hoog genoeg zijn en tegelijkertijd moeten er aan de onderkant draden zijn gespannen zodat de wolf er niet onderdoor kan.


Tegen de regionale omroep zegt Ellen van der Zweep niet te weten wat ze hoort. 'We worden afgemaakt. Het hek niet goed geplaatst? Die wolf is er gewoon overheen gesprongen.' De kosten van de dode schapen worden wel voor 100 procent vergoed. De schapenhouders hadden voor het hek nog geen subsidie aangevraagd, maar kunnen dit volgens de woordvoerder alsnog doen.


25 keer begonnen

Maar dit is volgens Van der Zweep geen eenvoudige opgave. Naar eigen zeggen is ze wel 25 keer begonnen aan een subsidieaanvraag. 'Dan ben je een eind op streek, krijg je opeens een vraag om een foto van het hek toe te voegen. Die foto moet ik dan eerst maken en dan moet ik daarna opnieuw inloggen. En dan zijn er nog meer voorbeelden. Ik ben benieuwd hoeveel schapenhouders al subsidie hebben kunnen aanvragen. We worden er moedeloos van.'

Eerder deze week werd bekend dat het kabinet voorlopig niet wil tornen aan de beschermde status die de wolf geniet. Landbouwminister Piet Adema zei dat in reactie op vragen die BBB-Kamerlid Caroline van der Plas stelde naar aanleiding van de vermoedelijke wolvenaanval in Renkum.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer