Van der Wal: 'We moeten leren samen te leven met wolf'

We moeten in Nederland een manier vinden om samen te leven met de wolf. Dat stelde minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof woensdagavond in een Tweede Kamerdebat. Ze ging vervolgens in op de manier waarop ze dat wil bereiken. Afschot ziet de minister niet als optie.

Van+der+Wal%3A+%27We+moeten+leren+samen+te+leven+met+wolf%27
© Vidiphoto

'Ik wil duidelijk krijgen wat er nodig is om mens en wolf te laten samenleven in Nederland', zegt de minister. Ze wil dit onder meer doen door te kijken naar de aanpak in landen waar de wolf al langer dichtbij de mens leeft. In sommige landen worden succesvol maatregelen genomen om de wolf weg te houden van vee. Van der Wal noemt onder meer wolvenhekken.

Van der Wal wil eerst praten met provincies en de Raad voor Dierenaangelegenheden. Zij hoopt dat de Raad kan bijdragen aan het publieke debat over de wolf. Ze wil de raad vragen naar omgang met de angst voor de wolf, de positie van de wolf in de Nederlandse natuur en de mogelijkheden tot bescherming van vee.

Enthousiast over komst wolf

Hoe Nederland dient om te gaan met de wolf is een 'ingewikkeld dilemma', vindt Van der Wal. Zij herkent de angst die sommigen hebben voor een aanval van het dier en de angst bij veehouders. 'We moeten die angst wegnemen', vindt de minister. Tegelijkertijd ziet ze bij anderen enthousiasme over de komst de wolf die vooral als een aanvulling op de biodiversiteit wordt gezien.

'Het is ook een juridisch dilemma', voegt Van der Wal toe. 'Er zijn wolven die wel degelijk inbreuk maken op het eigendom van veehouders door hun dieren te doden. Tegelijkertijd hebben veehouders de wettelijke verplichting hun dieren te beschermen tegen de wolf.'

Roodkapje sprookje af

De Tweede Kamer toonde zich verdeeld over het onderwerp. De SGP en BBB vinden dat 'probleemwolven', die niet meer schuw zijn en mogelijk mensen aanvallen, afgeschoten mogen worden. 'Het is een kwestie van tijd voor een wolf een mens of een kind aanvalt. Als een hond dat doet, wordt hij afgemaakt', voegde Caroline van der Plas (BBB) daaraan toe. 'Roodkapje zou in de toekomst wel eens geen sprookje meer kunnen zijn.'

Thom van Campen (VVD) vroeg naar de kans op ontheffing van de habitatrichtlijn zodat de wolf kan worden bejaagd. Hij wijst op de angst en onmacht die boeren ervaren als zij hun runderen of schapen 'verscheurd op hun land zien liggen'.

Artikel 16 van de Habitatrichtlijn, onderdeel van de Wet Natuurbescherming, biedt volgens Van Campen de mogelijkheid om de beschermde status op te heffen. Volgens Van der Wal moet aan veel voorwaarden worden voldaan voordat dat is toegestaan.

Verdwenen schuwheid

De PvdD en GroenLinks zijn uitgesproken tegenstander van het bejagen van de wolf. Leonie Vestering (PvdD) pleit er juist voor om meer te doen tegen 'probleemmensen'. Mensen die bijvoorbeeld wolven voeren, waardoor de dieren hun natuurlijke schuwheid en wantrouwen verliezen. 'Er lijkt sprake te zijn van uitlokking', vindt ze.

Minister Van der Wal ging eerder deze week in de beantwoording van Kamervragen van SGP, CDA en VVD in op ontmoetingen tussen mensen en wolven. 'Er zijn enkele meldingen van wolven die opvallend gedrag vertonen', schrijft ze. 'In veel gevallen is dat niet gevaarlijk. Een incident met een wolf is nooit 100 procent uit te sluiten, maar we weten van dichtbevolkte gebieden elders in Europa, waar wolven veelvuldig in menselijke omgeving actief zijn, dat de kans op een aanval van de wolf op de mens gelukkig zeer klein is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer