Adema: vooralsnog niet tornen aan beschermde status wolf

Het kabinet wil voorlopig niet tornen aan de beschermde status die de wolf geniet. Dat zegt landbouwminister Piet Adema in een reactie op vragen van BBB-Kamerlid Caroline van der Plas.

Adema%3A+vooralsnog+niet+tornen+aan+beschermde+status+wolf
© Dirk Hol

Van der Plas stelde dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer vragen naar aanleiding van de meest recente aanval door vermoedelijk een wolf in het Gelderse Renkum. Daar werden afgelopen weekend 21 schapen doodgebeten.

Het BBB-Kamerlid wil dat de minister in gesprek gaat met provincies over de 'superbeschermde' status van de wolf om te kijken of de wolf beheerd, oftewel afgeschoten, kan worden. 'Het is de vraag of de wolf wel plek heeft in dit land. Moeten boeren het land helemaal vol zetten met wolfwerende rasters en hekken? Wachten we af of gaan we mensen en dieren beschermen?' stelt Van der Plas.

Maatschappelijke discussie

Volgens Adema zijn er wel degelijk middelen om vee te beschermen tegen wolven. Zo worden er subsidies verstrekt voor wolfwerende maatregelen. 'Maar de wolf is en blijft een beschermd dier', zegt hij. De Raad voor Dierenaangelegenheden onderzoekt de maatschappelijke discussie over de wolf en komt daarna met een advies. De minister wil dat advies afwachten voordat hij de vraag kan beantwoorden of er kan worden getornd aan de status van de wolf.

Van der Plas vindt het niet nodig om die discussie af te wachten. 'We kunnen gewoon zeggen dat we ervoor zorgen dat vee en mensen worden beschermd. De wolf komt steeds dichter bij woonwijken. Het is gewoon wachten tot er iets gebeurt. En dan gaan we ons hier afvragen hoe we dat hadden kunnen voorkomen.'

Resolutie

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop wil van Adema weten of de minister bereid is naast de resolutie te gaan staan die in het Europees Parlement is aangenomen en uitspreekt dat de beschermde status van de wolf aangepast zou moeten worden. Maar Adema blijft ook in reactie op Bisschop bij zijn standpunt dat hij eerst de discussie wil afwachten alvorens positie in te nemen.

'Het is niet goed om daarachter te schuilen', vindt Bisschop. 'Keer op keer zien we slachtpartijen. Bloedbad na bloedbad. Dan ligt het voor de hand om daar iets aan te doen en naast de schapenhouders te gaan staan.' Adema: 'We ondersteunen hen met subsidies. Maar ik wil het zorgvuldig doen en daarom eerst de discussie aangaan. Als daar uitkomt dat we het anders moeten doen, zien we het dan. We moeten niet nu al een sprong voorwaarts maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer