Weinig veehouders gebruiken wolfwerend raster

Nog maar weinig veehouders gebruiken een wolfwerend raster om hun vee te beschermen tegen aanvallen door wolven. Dit bevestigt minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof in antwoord op vragen van Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren.

Weinig+veehouders+gebruiken+wolfwerend+raster
© Vidiphoto

Uit gegevens van uitvoeringsorganisatie BIJ12 blijkt dat het beeld per provincie bovendien nogal verschillend is. Van der Wal heeft er begrip voor dat boeren dit nog niet op orde hebben, omdat de wolf nog maar kort is gevestigd in Nederland. Houders van dieren zijn wettelijk verplicht om dieren, als ze niet in een gebouw worden gehouden, te beschermen tegen roofdieren. Veehouders die zijn gevestigd in een gebied waar wolven voorkomen, zijn dus zelf verantwoordelijk voor het beschermen van vee dat in de wei loopt tegen aanvallen van wolven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit handhaaft hier nog niet op. 'Ik ben me ervan bewust dat het beschermen van dieren in de praktijk niet altijd eenvoudig is', schrijft de minister aan de Tweede Kamer. 'Zowel de kosten als de praktische uitvoering kan voor veehouders een uitdaging vormen.'


Ervaring opdoen

Omdat de wolf zich pas relatief recent opnieuw heeft gevestigd in Nederland, heeft Van der Wal er begrip voor dat nog niet overal de juiste maatregelen zijn getroffen en dat er ook nog vragen zijn over de meest effectieve maatregelen. 'Door ervaring hiermee op te doen kunnen we bepalen welke maatregelen de meeste bescherming geven.'

Het natuurbeleid is een verantwoordelijkheid van de provincies. Ook regelen de provincies de financiering van beschermende maatregelen. De subsidies voor wolfwerende maatregelen en de tegemoetkoming in de schade verschillen daardoor per provincie. Van der Wal wil het onderwerp binnenkort weer met de provincies bespreken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer