Kritiek Eurocommissaris op meetpunt bij hondentoilet Nijmegen

Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) is kritisch over het feit dat in Nederland stedelijke meetpunten voor nitraatemissie worden gebruikt voor de emissie die aan de landbouw wordt toegeschreven. Dat heeft hij laten weten in antwoord op vragen van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).

Kritiek+Eurocommissaris+op+meetpunt+bij+hondentoilet+Nijmegen
© Europese Unie

Aanleiding voor de vragen was een onderzoek waaruit bleek dat de resultaten van stedelijke meetpunten voor nitraat in onder meer Zwolle, Hilversum en Nijmegen werden toegeschreven aan de landbouw. Het ging onder meer om een meetpunt bij een hondentoilet in Nijmegen.


De Eurocommissaris (links op de foto met landbouwminister Piet Adema) schrijft dat lidstaten 'op grond van die richtlijn meetpunten moeten opnemen op plaatsen waar de landbouw aanzienlijk bijdraagt aan de gemelde situatie. Op basis hiervan moet een onderscheid worden gemaakt tussen de bijdrage aan verontreiniging uit stedelijke bronnen en die uit agrarische bronnen en die bijdragen moeten apart worden geteld.'


Onderscheid in meetpunten

Ruissen vindt dat Nederland de woorden van Sinkevicius ter harte moet nemen. 'De EU-commissaris geeft Nederland met zoveel woorden een tik op de vingers: een landbouwmeetpunt in hartje stad, dat deugt niet. Nederland moet een eerlijker en duidelijker onderscheid aanbrengen in de meetpunten. Landbouw mag niet de schuld krijgen van nitraatuitstoot door honden in het centrum van Nijmegen. Als we een probleem bij de bron willen aanpakken, moeten we wel de juiste bron weten en meten. Het kan zijn dat niet het agrarisch grondwater is vervuild, maar dat de meetcijfers zijn vervuild.'De Europarlementariër vindt dat de Europese Commissie zich er te makkelijk vanaf maakt door de verantwoordelijkheid bij de nationale regering te leggen. 'Als er aanwijzingen zijn dat een land verkeerde meetpunten gebruikt, moet die een land erop kunnen aanspreken.' Dit is voor Ruissen aanleiding voor vervolgvragen aan de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer