Europees compromis: regels luchtverontreiniging alleen voor intensieve veehouderij

Een compromis is door diplomaten van de Europese Unie uitgewerkt voor de aanscherping van luchtverontreinigingsregels die gelden voor de veehouderij. Belangrijkste aspect daarvan is dat strengere regels op dit gebied alleen toegepast zouden moeten worden bij intensieve veehouderijen.

Europees+compromis%3A+regels+luchtverontreiniging+alleen+voor+intensieve+veehouderij
© Johan Wissink

Verdere inperking van luchtverontreiniging staat deze week op de agenda van de EU-Milieuministers. Hun landbouwcollega's dringen aan op versoepeling en hebben er nog niet mee ingestemd. De Europese Commissie wil de regeling voor industriële emissies (RIE) ook toepassen op grote veehouderijen.

Aanvankelijk beweerde de commissie dat het alleen om de heel grote bedrijven in de rund-, varkens- en pluimveehouderij ging. Nadien is gebleken dat Brussel uitging van verouderde cijfers, waardoor er toch meer bedrijven mee te maken zouden krijgen.


Tweeledig

Het nu door diplomaten voorbereide compromis is tweeledig: het stelt voor de RIE-regels alleen toe te passen in de intensieve veehouderij en daarmee de extensieve bedrijven erbuiten te laten. Deze veroorzaken net als grotere bedrijven weliswaar lucht- en bodemvervuiling, maar leveren vooral ook een positieve bijdrage aan het behoud van landschappen, het voorkomen van bosbranden en het beschermen van biologische diversiteit en habitats.


Dat is in lijn met wat Landbouwcommissaris Janus Wojciechowski vindt: dat vooral gekeken moet worden naar de manier waarop een (klein) agrarisch bedrijf werkt. Kleine veehouderijen zouden niet onder de regels voor grote 'industriële' agrarische bedrijven moeten vallen.


Minimumaantal dieren

Daarnaast wordt nu een veel meer gefaseerde invoering voorgesteld van het minimumaantal dieren dat gaat gelden voor de nieuwe criteria. De compromistekst stelt voor om de uitrol van de regeling te spreiden op basis van de grootte van de veehouderij.

De richtlijn zou pas over vier jaar in werking treden voor veebedrijven met een capaciteit van zeshonderd grootvee-eenheden of meer, binnen vijf jaar voor bedrijven vanaf vierhonderd stuks vee en binnen vijf tot zes jaar voor degenen met een capaciteit vanaf 250 vee-eenheden. Op die manier zouden de meeste bedrijven zich beter kunnen voorbereiden op het feit dat ze maatregelen tegen luchtverontreiniging moeten nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer