Exportversoepeling voor Oekraïne verlengd ondanks kritiek

De Europese Commissie heeft besloten de vorig jaar ingestelde exportversoepeling voor Oekraïne te verlengen. Enige voorwaarde is dat de EU-ministers er in maart mee instemmen.

Exportversoepeling+voor+Oekra%C3%AFne+verlengd+ondanks+kritiek
© Dirk Hol

Daardoor blijven de invoerrechten en quota voor veel landbouwproducten opgeschort. Samen met de Europese 'solidariteitsroutes', de export over land door buurlanden, hebben de export-steunmaatregelen ervoor gezorgd dat de handelsstromen van Oekraïne naar de Europese Unie (EU) vorig jaar opmerkelijk stabiel bleven, ondanks de oorlog.


Vanuit enkele buurlanden is geklaagd dat veel Oekraïense landbouwproducten daar goedkoper op lokale markten terechtkomen door de EU-subsidie, ten nadele van hun eigen boeren. In Polen gaat het om miljoenen tonnen graan en in Frankrijk om veel pluimvee.


Crisisfonds

Op EU-niveau is inmiddels besloten dat het agrarisch crisisfonds voor getroffen boeren in buurlanden opengesteld mag worden. De Europese Commissie spreekt van een voortzetting van de steun aan de economie van Oekraïne en zegt dat Brussel daarmee helpt de moeilijke situatie te verlichten waarmee Oekraïne kampt als gevolg van de Russische militaire invasie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer