SGP: welke rol speelde hondentoilet bij nitraatmetingen?

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen heeft opheldering gevraagd bij de Europese Commissie over de meetpunten voor nitraat in Nederland.

SGP%3A+welke+rol+speelde+hondentoilet+bij+nitraatmetingen%3F
© Europese Unie

Aanleiding voor deze vragen waren de berichten van Geesje Rotgers van Agrifacts vorige maand. Hierin concludeert zij op basis van eigen onderzoek dat de Europese Commissie nitraat uit stedelijke bronnen bij de Nederlandse landbouw op de rekening heeft gezet.

Van de grondwatermeetstations in Nederland die in de periode 2016-2019 de norm overschreden (14 procent) of in de categorie daar net onder zaten (5 procent), blijkt een aantal in steden te liggen. Zo bleken metingen in een hondentoilet in hartje Nijmegen en uit stedelijke gebieden in onder meer Hilversum en Zwolle in de rapportage te zijn verwerkt. De Europese Commissie gebruikte deze gegevens voor de derogatiebeschikking.

Ruissen plaatst vraagtekens bij deze gang van zaken en wil opheldering van de Europese Commissie. Hij vraagt bijvoorbeeld: 'Is de Commissie het met mij eens dat grondwaterverontreiniging veroorzaakt door nitraten uit stedelijke bronnen niet gerekend dient te worden tot agrarische bronnen?' Verder wil de SGP-Europarlementariër weten of de Europese Commissie wist dat de grondwaterverontreiniging optrad in stedelijke omgeving.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer