LTO Noord waarschuwt voor 'volbouwcrisis'

LTO Noord trekt aan de bel over de grootschalige bouwplannen die worden gemaakt om het huidige woningtekort aan te pakken. Die botsen mogelijk met toekomstig Europees beleid. Het platteland volbouwen leidt dan alleen maar tot een volgende crisis, waarschuwt voorzitter Dirk Bruins.

LTO+Noord+waarschuwt+voor+%27volbouwcrisis%27
© Dirk Hol

Nederland bouwt volop op landbouw- en natuurgronden, stelt LTO Noord vast. In Europees verband bouwt Nederland daar zelfs verhoudingsgewijs het meest, op Cyprus na. Tegelijkertijd wil de Europese Commissie dat landen stoppen met het bouwen op landbouw- en natuurgronden.

Dat wordt in 2050 mogelijk zelfs verboden. Nederland houdt hier volgens LTO op nog geen enkele manier rekening mee. Sterker nog, er wordt zelfs gesproken over nog minder landbouwgrond. De organisatie waarschuwt daarom voor een aanstaande 'volbouwcrisis'.

'Als we zo doorgaan belanden we weer in de volgende crisis. We moeten daarom keuzes maken. In wat voor land willen we wonen? Willen we rustig in een groen weiland kunnen wandelen of willen we dat heel Nederland één grote volgebouwde stad wordt. Het is nu de tijd om die keuzes te maken. Voor het te laat is', zegt Bruins.

Bodemgezondheidswet

Het komende jaar komt de Europese Commissie met een voorstel voor een Bodemgezondheidswet. Aangezien volbouwen impact heeft op de bodemkwaliteit, zal dit voorstel hoogstwaarschijnlijk het doel 'no net land take in 2050' bevatten. Dat houdt in dat per 2050 verstedelijking niet meer ten koste mag gaan van landbouw en natuur.

Voor Nederland is dat een forse uitdaging, constateert de LTO Noord-voorzitter. De afgelopen twintig jaar was Nederland al één van de Europese koplopers in het opofferen van landbouw- en natuur voor verstedelijking. 'We moeten niet nu denken, dit zijn plannen voor in de toekomst en het zal wel meevallen. Die fout kunnen we niet weer met z'n allen maken.'

Statenverkiezingen

In de aanloop naar de komende Statenverkiezingen gaat het politieke debat vaak over stikstof. Tegelijkertijd maakt stikstof onderdeel uit van het grotere Nationaal Programma Landelijk Gebied. Hierin gaat het gesprek nog erg weinig over de bredere invulling van het landelijk gebied, stelt LTO Noord vast.

'Deze verkiezingen zijn enorm bepalend. Voor de land- en tuinbouw, voor het landelijk gebied en daarmee voor heel Nederland', weet Bruins. 'Provincies gaan in allerlei programma's bepalen hoe de landelijke gebieden eruit gaan zien. Wij als LTO Noord willen uiteraard dat de landbouw behouden blijft in deze gebieden. We roepen mensen op om op partijen te stemmen die dat ook willen en realistische plannen hebben om dit waar te maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer