Belgisch onderzoek naar bruikbaarheid fruit voor bouw of textiel

Het Belgische Proefcentrum Fruitteelt (Pcfruit) start samen met de universiteiten van Hasselt en Maastricht een onderzoek naar de bruikbaarheid van fruit in bouwmaterialen of textiel. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Belgisch+onderzoek+naar+bruikbaarheid+fruit+voor+bouw+of+textiel
© Twan Wiermans

Vezels van planten als hennep worden nu al gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw. Pcfruit wil onderzoeken of ook stoffen in fruitsoorten nieuwe toepassingen kunnen krijgen. Voor fruittelers kan het van waarde zijn wanneer er bijvoorbeeld een extra bestemming komt voor fruit dat nu in de industrie wordt verwerkt.

Daarbij valt te denken aan ferulazuur. 'Dit zuur komt voor in meerdere fruitsoorten. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in de textielsector om kleding biologisch afbreekbaar te maken', meldde algemeen directeur Dany Bylemans van Pcfruit bij VRT Radio.

Naast de samenwerking van Pcfruit met de universiteiten van Hasselt en Maastricht werkt het proefcentrum samen met textielinnovatiecentrum Centexbel in Gent en Compas Agro in Venlo. Provincie Limburg, Vlaanderen en de Europese Unie trekken voor het onderzoek samen 4 miljoen euro uit. De looptijd is drie jaar.


Webinar Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Biobased bouwen raakt in zwang. De overheid wil biobased bouwen aanjagen. Dit biedt kansen voor akkerbouwers. Maar wat is precies biobased bouwen? Wat wil de politiek met biobased bouwen bereiken? Wat kunnen teelt, onderzoek en keten hiermee? Valt er te verdienen aan de teelt van vezelgewassen? BO Akkerbouw, Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA) en Nieuwe Oogst organiseren een webinar voor akkerbouwers over welke mogelijkheden deze nieuwe ontwikkeling biedt. Het wordt een uitgebreid programma, met onder andere sprekers van Biobased Innovations Garden, Ballast Nedam, Van de Bilt zaden en vlas, Building Balance, Rabobank, Triodos en LTO. 24 januari van 19.30 tot 21 uur. U kunt zich hier aanmelden: Biobased bouwen in opmars, een kans voor boeren?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer