'Mis het momentum voor verkoop niet'

Voor grondeigenaren die weten of vermoeden dat hun grond op termijn nodig zal zijn voor woningbouw, kan 2023 het jaar zijn om beslissingen te nemen. Wie op tijd en op eigen initiatief stappen neemt, realiseert doorgaans een betere prijs, betoogt grondspecialist Maxim Huisman.

%27Mis+het+momentum+voor+verkoop+niet%27
© ANP

De agrarische grondmarkt is aan veel veranderingen onderhevig. Ook wordt de agrarische grondvoorraad tegenwoordig vaak gezien als wisselgeld en de oplossing voor tekorten in andere sectoren. Denk aan natuurontwikkeling of woningbouw. Maar dit is te kortzichtig.

Wel kunnen er aan de randen van dorpskernen kansen ontstaan en loont het om te zoeken naar de win-winuitkomst. Zeker voor agrariërs met grond op dergelijke locaties is het nu een goede tijd om eens na te gaan wat de potentie en mogelijkheden kunnen zijn bij een eventuele verkoop.


Nieuwe kansen

De combinatie van een aantal omstandigheden in de markt legt een goede basis voor nieuwe kansen voor grondeigenaren. Kansen die er voorheen nog niet waren.

Tijdsdruk bij verkoop zorgt in veel gevallen voor een aanzienlijk lagere grondwaarde

Maxim Huisman, eigenaar OX Planontwikkeling

Allereerst, de krapte op de woningmarkt zet door en loopt nog verder op, zeker voor specifieke doelgroepen. Tegelijkertijd zijn er weinig geschikte locaties beschikbaar voor concrete herontwikkeling. Daarbij komt nog dat verschillende projecten stilliggen, worden uitgesteld of zelfs komen te vervallen, door uitdagingen als stikstof, capaciteitstekorten en hoge bouwkosten en rente. Ondertussen blijven de ambities van de overheid onverminderd en zijn veel gemeenten nog druk bezig met de visie voor de toekomst.

Met dit alles bij elkaar opgeteld roept de woningmarkt om een inhaalslag en dit zet de deur op een kier voor toekomstige herontwikkeling van agrarische locaties. Die ene deur die voorheen lange tijd gesloten was en op termijn misschien ook weer dicht zal gaan. Belangrijk dus om in ieder geval de mogelijkheden te kennen.


Veel emotie

Verkoop van (agrarische) grond kan voor eigenaren een proces zijn dat gepaard gaat met veel emotie. Wel kan het in tijden als nu verstandig zijn om op basis van ratio en de juiste verkoopwaarde alsnog een afweging te maken.

Vaak is verkoop van een klein deel van de grond al voldoende om in ieder geval te kunnen profiteren van het momentum in de woningmarkt en de daarmee gunstige grondwaarde. Emotie blijft tenslotte een slechte raadgever.


Ideale moment

Het ideale moment voor een eventuele verkoop is wanneer er geen haast is. Zo kunnen ontwikkelaars de zekerheden zoeken die ze nodig hebben om een goede grondprijs te kunnen betalen. Tijdsdruk bij verkoop zorgt in veel gevallen voor een aanzienlijk lagere grondwaarde, doordat er nog veel risico's in de prijs moeten worden meegenomen.

Het is niet nodig om te wachten tot de gemeente of een ontwikkelaar u benadert voor verkoop. Sterker nog, in sommige gevallen kan dit lang duren en kan het momentum in de markt waarbij de beste prijs wordt geboden voorbij zijn.

Het loont vaak om zelf het initiatief te nemen voor een eerste stap en de mogelijkheden te kennen. Zeker wanneer er nog geen urgentie is om te verkopen. Maar als dit binnen enkele jaren wel het geval is, kunnen de goede omstandigheden van nu wel reden zijn om als eerste stap alvast te informeren naar de mogelijkheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer