Groot protest Vlaamse boeren voor 'toekomst voedselproductie'

Boze Belgische boeren trekken vrijdag met hun trekkers naar Brussel. Het protest is gericht tegen het stikstof- en landbouwbeleid van de Vlaamse regering. De voorgenomen stikstofaanpak veroorzaakt volgens boeren een 'sociaaleconomisch bloedbad' in de landbouwsector.

Groot+protest+Vlaamse+boeren+voor+%27toekomst+voedselproductie%27
© Twan Wiermans

Onder de noemer 'geef lokale voedselproductie een toekomst' worden vrijdag in de Belgische hoofdstad zo'n 2.500 trekkers verwacht. Deze zullen een 12 tot 14 kilometer lang lint gaan vormen op de binnenring van Brussel. Over de aanpak van het stikstofprobleem is in de Vlaamse en Belgische politiek nog geen definitieve overeenstemming bereikt.

Onder boeren is er tevens grote onvrede over het uitblijven van de Vlaamse invulling van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Boeren en telers weten daardoor nog steeds niet hoe de nieuwe regelgeving eruit gaat zien. Ze kunnen zodoende niet starten met het inzaaien van nieuwe gewassen.

Het Vlaamse nationaal landbouwplan (NSP) werd vorig jaar maart bij de Europese Unie (EU) ingediend en is al goedgekeurd, maar eind december volgde op aandrang van de Vlaamse Milieu-inspectie een aanscherping van het beleid.


Waarschuwing uit Europa

Die aanscherping is nog niet door de Vlaamse coalitie goedgekeurd, terwijl de nieuwe regels al op 1 januari zijn ingegaan. De Europese Commissie heeft hierover inmiddels een waarschuwingsbrief gestuurd, omdat Vlaamse boeren EU-subsidies kunnen mislopen.


Binnen de Vlaamse politiek zijn de dossiers 'stikstof' en 'GLB-NSP' aan elkaar gekoppeld, wat de onderhandelingen tussen de coalitiepartijen niet bevordert. Bovendien hebben enkele milieuorganisaties al gerechtelijke procedures aangespannen tegen de wijze waarop de regering het milieu wil beschermen.

De Vlaamse coalitie wordt gevormd door N-VA, CD&V en Open VLD. Het landbouw- en stikstofdossier ligt op het bureau van de ministers Zuhal Demir (Omgeving, N-VA) en Jo Brouns (Landbouw, CD&V). Tot diep in de nacht is dinsdag overleg gevoerd, maar op de belangrijke knelpunten werd wederom geen overeenstemming bereikt.


Gewraakte rode lijst

Volgens Belgische media gaat de politieke strijd over invulling van de kritische depositiewaarde (KDW), gelijktrekken van de vergunningsregels tussen landbouw en industrie, de verhandelbaarheid van stikstofemissierechten en de door boeren gewraakte 'rode lijst'.

Op die lijst staan landbouwbedrijven en mestverwerkers die door de combinatie van hun ligging met hun uitstoot de grootste impact hebben op waardevolle natuur in hun omgeving en tegen 2025 moeten sluiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer