Melkprijs in Europa 17 cent hoger dan maand eerder

De gemiddelde melkprijs in Europa lag in de maand mei gemiddeld 17 eurocent hoger dan in april. De berekende voorschotmelkprijzen komen in mei uit op gemiddeld 50,44 euro per 100 kilo standaardmelk. Dat blijkt uit de internationale melkprijsvergelijking van ZuivelNL en European Dairy Farmers (EDF).

Melkprijs+in+Europa+17+cent+hoger+dan+maand+eerder
© Nieuwe Oogst

De melkprijs ligt daarmee, net als in maart, 14 procent hoger dan een jaar eerder. Ondanks een redelijk stabiel gemiddelde zijn er tussen de zuivelondernemingen wel verschillen. De melkprijs van de Belgische, Finse, Engelse en Nederlandse zuivelondernemingen stegen, terwijl die van Ierse en enkele Franse zuivelondernemingen daalden.

De overige berekende melkprijzen bleven deze maand stabiel. Buiten Europa kende de voor de Verenigde Staten berekende melkprijs, na een daling vorige maand, in mei een stijging. Dat komt door een hogere vet- en eiwitprijs.

In mei steeg de melkprijs van het Belgische Laiterie des Ardennes (LDA) met 1,50 euro per 100 kilo het hardst, gevolgd door die van Royal FrieslandCampina (+1,18 euro), het Finse Valio (+0,97 euro) en Belgische Milcobel (+0,74 euro). De grootste dalingen waren er bij drie Ierse zuivelbedrijven: Tirlán (-0,99 euro), Dairygold (-0,87 euro) en Kerry Agribusiness (-0,44 euro).



De Nederlandse melkaanvoer laat sinds april, na ruim anderhalf jaar van sterke krimp, een beperkte afname zien. In mei daalde het volume met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Hoge melkprijzen en gunstige weersomstandigheden zorgen er volgens de zuivelanalisten van ZuivelNL voor dat de melkproductie redelijk op peil blijft. Bovendien speelt blauwtong op dit moment niet zo'n grote rol meer.

Bij elkaar opgeteld lag het niveau van de melkproductie in Nederland in de periode januari tot en met mei 1,9 procent lager dan in dezelfde periode in 2024. Gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect is de daling 1,2 procent.


Me

De melkaanvoer in de Europese Unie (EU) steeg in april met bijna 1 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de maanden daarvoor was er nog sprake van een daling. In Polen zette de groei door (+1,5 procent). In Ierland nam de aanvoer opnieuw aanzienlijk toe (+12,6 procent).

In België en Duitsland was een verdere daling van de melkaanvoer te zien. Frankrijk noteerde een stijging, na een aantal maanden van krimp. De EU-melkaanvoer daalde van januari tot en met april met 1 procent (-0,2 procent gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect).



Ook in de meeste andere belangrijke zuivellanden wereldwijd steeg de melkproductie in april. Alleen Nieuw-Zeeland liet een lichte daling zien ten opzichte van een jaar eerder (-0,5 procent). De groei in de Verenigde Staten versnelde (+1,6 procent). In Argentinië nam de melkproductie zelfs toe met 15,2 procent. De stijging in Uruguay zette in april ook versterkt door (+6 procent). De Australische melkinzamling nam licht toe (+0,4 procent).

De ZuivelNL-analisten noemen de botermarkt in balans. De notering van mageremelkpoeder steeg tussen half mei en begin juni. Deze opleving duurde niet zo lang, want sinds juni is de daling weer ingezet.

De zuivelmarkt wordt volgens de rapportage geconfronteerd met veel onzekerheid vanwege de recente geopolitieke spanningen en het grillige handelsbeleid van de Verenigde Staten. Op de exportmarkten heeft Europa te maken met toenemende concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Oceanië. De lage dollarkoers is hier een belangrijke oorzaak van.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    24° / 11°
    0 %
  • Zaterdag
    21° / 14°
    30 %
  • Zondag
    21° / 14°
    95 %
Meer weer