Vlaamse melkveehouders voeren productie flink op

Melkveehouders in Vlaanderen hebben in 2022 fors meer melk geproduceerd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van de Belgische zuivelfederatie BCZ, waar het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt) melding van maakt.

Vlaamse+melkveehouders+voeren+productie+flink+op
© Twan Wiermans

Vlaamse melkveehouders ontvingen gemiddeld in 2022 een melkprijs van 54,80 euro per 100 kilo melk. De melkproductie werd als gevolg hiervan opgevoerd met 4,5 procent, terwijl het aantal melkveehouders in Vlaanderen juist afnam. Waar het een goed jaar was voor de melkveehouders, pakken de cijfers voor de zuivelverwerkers juist minder goed uit door hoge kosten. Een aantal bedrijven draaide daardoor zelfs verlies.

Het oude record van de melkprijs in Vlaanderen dateert uit 2013. Toen keerden de zuivelbedrijven gemiddeld 39,40 euro per 100 kilo melk uit. Met 54,80 euro in 2022 is dit record dus ruimschoots verbroken. In 2021 was de gemiddelde melkprijs in Vlaanderen 37,30 euro. In totaal werd er ruim 3 miljard kilo melk geproduceerd. Het aantal melkveehouders nam af met 3,7 procent. Eind 2021 telde Vlaanderen nog 3.758 melkveehouders, eind 2022 3.620.

De stijging van de melkproductie in Vlaanderen is opmerkelijk hoger dan in andere Noordwest-Europese landen. In Duitsland daalde de melkproductie met 0,3 procent in 2022, in Frankrijk met 0,8 procent. In Nederland werd 0,9 procent meer melk geproduceerd. De melkprijs in Vlaanderen nam ook sneller toe dan in andere landen. Vooral in Frankrijk bleef de melkprijs achter in vergelijking met het Europees gemiddelde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer