Hogere prijzen zorgen voor record Vlaamse landbouwexport

De Vlaamse landbouwexport is in de eerste tien maanden van vorig jaar gestegen tot 44,3 miljard euro. Dat is ruim 1 procent meer dan over heel 2021 toen de waarde 43,8 miljard euro bedroeg. Een record, meldt het Vlaams Infocentrum Land- en tuinbouw (Vilt).

Hogere+prijzen+zorgen+voor+record+Vlaamse+landbouwexport
© Dirk Hol

De stijging werd veroorzaakt door de prijsstijgingen vanwege de inflatie, stelt het Departement van Landbouw en Visserij. 'De hoeveelheden verhandelde producten lijken in de periode januari tot en met oktober 2022 niet hard toegenomen te zijn. De stijging is dus voor het grootste deel te wijten aan prijsstijgingen.'

De eerste tien maanden van het jaar importeerde Vlaanderen een waarde van 38 miljard euro, tegenover 30,4 miljard euro in de eerste tien maanden van 2021 en 37,5 miljard euro over heel 2021. De handelsbalans van Vlaanderen vertoonde hierdoor in de eerste tien maanden van 2022 een plus van 6,3 miljard euro voor landbouwgoederen. Over heel 2021 was dat 6,4 miljard euro, het bedrag dat er meer geëxporteerd werd dan geïmporteerd.


Opvallend is de waardestijging van ingevoerde meststoffen, meldt Vilt. Deze nam toe van 0,8 miljard euro in de eerste tien maanden van 2021 naar 2,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk hangt deze grote waardestijging, die ook geldt voor uitgevoerde meststoffen, samen met grote prijsverhogingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer