Vlaamse boeren zijn minder gaan weiden

Driekwart van de Vlaamse melkveehouders laat zijn melkkoeien buiten lopen. Dat aantal moet omhoog vinden melkveehouders en diverse organisaties in Vlaanderen. Het project 'Weidewijs' hoopt daar verandering in te brengen.

Vlaamse+boeren+zijn+minder+gaan+weiden
© Twan Wiermans

Om een beter idee te krijgen over beweiding in Vlaanderen, schreef het project 'Weidewijs' een digitale enquête uit. Deze is ingevuld door 127 Vlaamse melkveehouders met gemiddeld 95 melkkoeien en 66 stuks jongvee, schrijft het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw op zijn site.

Volgens de enquête laat een ruime meerderheid (75 procent van de bedrijven) de melkkoeien buiten lopen. Dit aandeel kan opgedeeld worden in 57 procent melkveehouders die alle runderen laten buiten lopen, terwijl 18 procent enkel de melkgevende koeien laat grazen.


Percentage overschat

Projectleider An Schellekens van de Hooibeekhoeve, een van de organisaties die meedraaien in het project, vermoedt dat het percentage overschat is. 'Melkveehouders die hun melkvee permanent opstallen, waren misschien minder geneigd om de digitale vragenlijst in te vullen', zegt ze.


Eerdere enquêtes van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen toonden in 2016 aan dat 60 procent van de Vlaamse melkveehouders aan weidegang deed. Volgens Schellekens is dat cijfer realistischer en misschien zelfs nog iets lager in de praktijk.


Nederland

Deze ontwikkeling staat in schril contract met de situatie in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zit weidegang in Nederland opnieuw in de lift sinds 2016. Het aandeel Nederlandse bedrijven dat melkkoeien laat grazen, is in zes jaar tijd gestegen van 76 procent naar ruim 86 procent in 2021. Dit cijfer stabiliseerde op 83,9 procent in 2022.

'Daar is beweiding al lang een belangrijk issue, met succesvolle voorlichtingsprogramma's en een Convenant Weidegang tot gevolg', verklaart Schellekens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer