Vlaanderen vreest 'Nederlandse toestanden' in stikstofdossier

Het Vlaamse bedrijfsleven vreest 'Nederlandse toestanden' en dringt er bij de Vlaamse regering op aan om snel een akkoord te sluiten over het stikstofdossier. Als dat niet gebeurt, komt er in Vlaanderen in een vergunningenstop die miljarden euro's gaat kosten, schrijven twintig sector- en werkgeversorganisaties in een open brief.

Vlaanderen+vreest+%27Nederlandse+toestanden%27+in+stikstofdossier
© Twan Wiermans

In de Vlaamse coalitie bestaat wel op grote lijnen politieke overeenstemming over de stikstofkoers, maar is sanering binnen enkele jaren van piekbelasters bij natuurgebieden nog omstreden. Over een eerste stikstofakkoord van begin vorig jaar is nog steeds niet gestemd in het Vlaamse parlement. Regeringspartij CD&V wil een aantal maatregelen uit het akkoord herroepen, tot frustratie van coalitiepartner N-VA.

Volgens het Vlaamse bedrijfsleven zal verder uitstel grote economische en maatschappelijke schade met zich brengen. De impact treft vele sectoren, van de bouw, de aanleg van wegen, over investeringen in duurzame basisinfrastructuur en energievoorziening tot havens, industrie, mobiliteit en landbouw, waarschuwen ze.


Krokusakkoord

De bedrijven roepen de Vlaamse regering op om de uitgangspunten van het krokusakkoord te herbevestigen. Ze zeggen niet te zullen accepteren dat het besluit op de lange baan wordt geschoven. In dat geval overwegen ze juridische procedures tegen de regering aan te spannen.

'Nog erger zou het zijn als u de stikstofdeal van vorig jaar zodanig zou aanpassen of bijsturen dat we weer van vooraf aan moeten beginnen. Dat zou een jarenlange vertraging betekenen, een vertraging die een miljardenrekening met zich brengt', waarschuwen de organisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer