Importstop voor waardplanten xylella uit dertien landen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat met ingang van donderdag 2 maart de import weigeren van planten die vatbaar zijn voor Xylella fastidiosa. Het gaat om planten die afkomstig zijn uit dertien landen buiten de Europese Unie.

Importstop+voor+waardplanten+xylella+uit+dertien+landen
© NVWA

Deze maatregel is een gevolg van nieuwe Europese richtlijnen. Het gaat om import van waardplanten van xylella uit Argentinië, Chili, China, Colombia, Ecuador, Filipijnen, India, Indonesië, Jordanië, Oezbekistan, Peru, Sri Lanka en Vietnam.

De Europese Unie (EU) roept op tot een importstop omdat de dertien landen er niet in slagen voldoende aan te tonen dat ze vrij zijn van xylella. Alle derde landen zijn volgens EU-wetgeving vanaf 1 maart verplicht een verklaring op te stellen gebaseerd op specifieke technische vereisten.

De Europese Commissie heeft de genoemde landen hier in 2022 en begin 2023 meermaals op aangesproken. Maar de fytosanitaire informatie die de landen tot nu toe hebben aangeleverd, is onvoldoende. Dit betekent dat de NVWA zendingen van planten die vatbaar zijn voor xylella, vanaf deze week gaat weigeren.


Garanties afgeven

Als de betreffende landen later alsnog een goede survey uitvoeren of garanties kunnen afgeven, dan kan import wel weer plaatsvinden. De lijsten met toegelaten derde landen, gebieden en productielocaties worden door de Europese Commissie bijgehouden en gepubliceerd.

Xylella fastidiosa is een bacterie die schadelijk is voor meer dan driehonderd plantensoorten. Een uitbraak kan grote gevolgen hebben voor bedrijven die zich met planten bezighouden. Daarom controleert de NVWA aan de grens en inspecteert de dienst bij telers en importeurs. Xylella is een Europees quarantaine-organisme. De bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer