NVWA waarschuwt toeristen voor insleep xylella

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept toeristen en reizigers op om geen planten of stekjes mee te nemen uit het buitenland. Dat doet ze vanwege de mogelijke insleep van plantenziekten als de xylella-bacterie.

NVWA+waarschuwt+toeristen+voor+insleep+xylella
© NVWA

Dat is een schadelijke ziekteverwekker voor een groot aantal plantensoorten, geeft de NVWA aan. Verspreiding daarvan kan zeer grote gevolgen hebben voor de agrarische sector, de natuur, parken en tuinen in Nederland, waarschuwt de autoriteit deze week in een speciaal nieuwsbericht.

Xylella fastidiosa wordt razendsnel verspreid door schuimcicades, een insect dat ook in Nederland veel voorkomt. De bacterie is niet gevaarlijk voor mensen, maar dodelijk voor ruim driehonderd plantensoorten. Zo zijn er sinds 2013 in Italië al twee miljoen olijfbomen gekapt vanwege deze bacterie. Maar ook bijvoorbeeld bramen, oleander en eiken kunnen worden aangetast.


Gevoelige planten vernietigen

Inmiddels is de plantenziekte ook opgedoken in Frankrijk, Spanje en Portugal. 'Bij een uitbraak van xylella moeten alle gevoelige planten in een straal van minimaal 50 meter rondom een besmetting vernietigd worden. In tuinen, boomgaarden, parken, bossen, overal', zegt NVWA-crisisadviseur plantgezondheid Marieke van Lent.


'In een straal van 2,5 kilometer rondom een besmet gebied mag vervolgens vier jaar lang geen vatbare plant meer vervoerd worden. Het gebied gaat in quarantaine. Geen nieuwe planten in de tuin dus, maar ook geen handel voor tuincentra, telers en geen export.' Met name de Nederlandse boomteeltsector maakt zich al vele jaren ernstige zorgen over mogelijke xylella-besmettingen en de economische gevolgen daarvan.


Controle aan de buitengrens

De NVWA werkt volgens Van Lent hard om xylella buiten de deur te houden. Dat gebeurt door te controleren aan de buitengrens, bij importeurs en bij tuincentra. Ook staat een crisisteam klaar in het geval van een besmetting. Van Lent benadrukt dat ook vakantiegangers een steentje kunnen bijdragen.

'Je kunt niet altijd meteen aan een plant zien of die besmet is. Neem daarom gewoon geen planten mee terug van vakantie. Koop je planten in Nederland. Zo houden we xylella en andere plantenziektes buiten de deur', verklaart de crisisadviseur plantgezondheid.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer