Importverbod voor waardplanten xylella uit vijf landen

De Europese Commissie maakt bekend dat er een tijdelijk invoerverbod gaat gelden voor waardplanten van de bacterie Xylella fastidiosa uit vijf landen. Dat vijftal geeft geen duidelijke verklaring af over de status van het quarantaineorganisme.

Importverbod+voor+waardplanten+xylella+uit+vijf+landen
© EFSA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dit op haar website. De import van plantmateriaal van waardplanten van xylella uit Bosnië-Herzegovina, Ghana, Oeganda, Sri Lanka en Zuid-Afrika is vanaf 22 februari 2021 niet meer toegestaan.

Voor vijf andere landen of teeltregio's, te weten Canarische Eilanden, Ethiopië, Japan, Tanzania en een deel van Brazilië, is de status met betrekking tot xylella nog steeds onduidelijk. Hierover loopt volgens de NVWA nog communicatie tussen deze landen met de Europese Commissie.


Bijzondere noodmaatregelen

Binnenkort wordt vanuit Brussel een lijst gepubliceerd met landen die voor xylella de juiste verklaringen hebben ingediend. Er gelden in de Europese Unie bijzondere noodmaatregelen om de introductie en verspreiding van Xylella fastidiosa tegen te gaan. In de verordening 2020/1201 staat onder meer dat derde landen bij de Europese Commissie een schriftelijke verklaring moeten afgeven, waarmee ze aangeven of het land vrij is van xylella.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer