Waardplantenlijst+xylella+uitgebreid
Nieuws
© European and Mediterranean Plant Protection Organisation

Waardplantenlijst xylella uitgebreid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de waardplantenlijst van xylella fastidiosa uitgebreid met tien nieuwe soorten.

Het gaat om wilde soorten, maar ook om soorten die gekweekt en verhandeld worden, meldt de LTO Vakgroep bomen, vaste planten en zomerbloemen. De tien toegevoegde planten zijn athyrium filix-femina, coronilla, echium plantagineum, lavatera cretica, lonicera implexa, perovskia abrotanoides, rhamnus, rosmarinus/salvia rosmarinus, salvia officinalis en santolina magonica.


Volgens de vakgroep heeft de uitbreiding de grootste gevolgen voor landen buiten de Europese Unie die exporteren op het principe van 'vrije bedrijven'. Partijen afkomstig uit deze landen worden bij import bemonsterd en getoetst. 'Importanalyse van de afgelopen jaren laat zien dat het tenminste gaat om negen zendingen met plantmateriaal van santolina uit Ethiopië in de periode 2018 tot nu.' Het is nog onduidelijk of het om santolina magonica gaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  14° / 6°
  60 %
 • Dinsdag
  14° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 8°
  10 %
Meer weer