Naktuinbouw vernieuwt toetsprotocol Xylella fastidiosa

Het Toetslaboratorium van Naktuinbouw breidt de toetsing van Xylella fastidiosa uit met een tweede onafhankelijke PCR-toets. Dit verkleint de kans op het missen van het pathogeen.

Naktuinbouw+vernieuwt+toetsprotocol+Xylella+fastidiosa
© Bart van Hattem

Met het toevoegen van een tweede PCR-toets kan de aanwezigheid van twee onafhankelijke stukjes worden gecontroleerd. Veertig verschillende waardplanten zijn op zowel blad als twijgen getoetst. De toets is daarmee robuuster zonder tijdsverlies.

De realtime PCR is een techniek om DNA op een snelle manier te vermeerderen. Dit gebeurt met pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal worden gevolgd. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of verdachte kolonies daadwerkelijk het pathogeen betreffen. Daarnaast zijn er minder gevaarlijke stoffen nodig om een uitslag te verkrijgen. Dit maakt deze techniek behalve sneller ook veiliger voor mens en milieu.


Schadelijke bacterie

Xylella fastidiosa is een bacterie die schadelijk is voor ruim driehonderd plantensoorten, zoals olijfbomen in Zuid-Italië, oleander en lavendel op het Franse eiland Corsica en in Zuid-Frankrijk en druiven in de Amerikaanse staat Californië. In Nederland komt deze bacterie nog niet voor bij planten, maar een uitbraak kan grote economische gevolgen hebben voor boomkwekers en kwekers van vaste planten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer