Plantenbacterie xylella aangetroffen in Nederland

Xylella fastidiosa is via rozemarijn uit Portugal in Nederland terechtgekomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is bezig de geleverde planten op te sporen.

Plantenbacterie+xylella+aangetroffen+in+Nederland
© Nieuwe Oogst

De rozemarijn moet worden vernietigd om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreidt. De plantenbacterie xylella is schadelijk voor ruim driehonderd plantensoorten en kan daardoor grote economische schade toebrengen aan de Nederlandse boomteelt en de teelt van vaste planten.

De besmette rozemarijn is geleverd aan twee Nederlandse bedrijven. Toen daar melding van werd gedaan, is volgens de NVWA meteen actie ondernomen.


Twee bedrijven

De planten zijn in de tweede helft van juli geleverd. Een van de twee bedrijven heeft vier leveringen ontvangen waarvan er drie direct na ontvangst aan Denemarken zijn doorgeleverd, aldus de NVWA. Denemarken is daarover geïnformeerd. 'De vierde partij is kort na ontvangst naar de veiling gegaan en deze wordt verder terug getraceerd', vervolgt de autoriteit.

Op het tweede bedrijf waren alle geleverde planten nog aanwezig. Uit verder onderzoek moet blijken of er een verspreidingsrisico binnen het bedrijf was. Als er geen besmette kleine insecten worden gevonden, volgen geen verdere maatregelen voor de omgeving. Als dat wel zo is, kan dit gevolgen hebben voor bedrijven in de buurt. Een gebied kan dan worden afgebakend.

'Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de ziekte zich verder verspreidt, omdat de meeste partijen direct zijn doorgevoerd', zegt specialist Anneke van Dijk van de LTO-vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen. De vakgroep volgt de de ontwikkelingen nauwgezet en brengt leden op de hoogte als er nieuwe informatie van de NVWA bekend is, laat Van Dijk weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer