NVWA+vindt+geen+cicaden+bij+besmette+rozemarijnplanten
Nieuws
© EFSA

NVWA vindt geen cicaden bij besmette rozemarijnplanten

Op de twee Nederlandse bedrijven waar rozemarijnplanten uit een met Xylella fastidiosa besmette partij uit Portugal waren geleverd, zijn geen cicaden gevonden. Deze insecten kunnen de bacterie verder verspreiden, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op dit moment zijn er van deze partij ook geen planten meer in Nederland. Dat betekent dat gebiedsafbakening niet nodig is en alle beperkende maatregelen door de NVWA zijn opgeheven. De autoriteit heeft alle planten uit de besmette partij getraceerd.


Op één van de twee Nederlandse bedrijven waren alle planten uit de levering nog aanwezig. Na inspectie zijn die onder toezicht van de NVWA vernietigd. Van het andere bedrijf waren alle planten al door geleverd aan het buitenland. De planten uit de besmette partij hebben een paar dagen tot drie weken in de kas gestaan. Vandaar dat de NVWA heeft besloten om inspecties uit te voeren naar de mogelijke verdere verspreiding van Xylella.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer