Meerdere oorzaken voor dijkverschuiving bij Reeuwijk

De oorzaak van de dijkverschuiving in juli 2021 bij het Zuid-Hollandse Reeuwijk kwam onder meer door scheurvorming. Mogelijk is de polderkade in de polder Middelburg en Tempelpolder ook gaan schuiven door gas in het veen en droogte. Dat blijkt uit onderzoek van Deltares in opdracht van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Meerdere+oorzaken+voor+dijkverschuiving+bij+Reeuwijk
© ANP

De ongunstige bodemopbouw heeft een grote rol gespeeld bij de afschuiving, geeft het hoogheemraadschap aan. De ondergrond bestaat uit een dik veenpakket met daaronder een specifieke slappe kleilaag. Hierdoor is de dijk gaan zakken.

Om de verlaging te compenseren, werd de dijk in 1994 versterkt door een kleiophoging. Dit heeft de stabiliteit van de dijk verminderd en de verzakking versneld. Na de inzakking is er door de waterdruk in de loop der jaren scheurvorming in de bodem van de sloot ontstaan. Hierdoor raakte de dijk nog instabieler, waardoor deze uiteindelijk is afgeschoven.


Gas en droogte

Naast scheurvorming hebben gas in het veen en droogte over meerdere jaren mogelijk bijgedragen aan het afschuiven van de kade. Dierlijke graverij wordt uitgesloten als een van de mogelijke oorzaken. Vorig jaar september werd bij de voorlopige eerste uitkomsten van het onderzoek al aangegeven dat de rivierkreeften niet de oorzaak konden zijn, omdat de afschuiving daarvoor veel te diep was.


Hoogheemraad Bas Knapp van het hoogheemraadschap van Rijnland wil meer inzicht krijgen in de oorzaken van de stabiliteit van een dijk op de lange termijn. 'Op die manier kunnen we beter inschatten hoe snel dit soort processen plaatsvindt, om dit in de toekomst te voorkomen. We kijken daarbij in het bijzonder naar hoe extremere weersomstandigheden door klimaatverandering de deformatie van onze keringen beïnvloeden.'

Nu de oorzaken bekend zijn en het onderzoek is afgerond, gaat Rijnland aan de slag met het dijkherstel in de polder Middelburg en Tempelpolder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer