Rivierkreeft geen boosdoener dijkverschuiving Reeuwijk

De dijkverschuiving vorig jaar juli in het Zuid-Hollandse Reeuwijk is niet veroorzaakt door Amerikaanse rivierkreeften. De oorzaak is het gevolg van verlies van stabiliteit van de dijk. Dat blijkt uit onderzoek van Deltares, Wageningen University & Research, TU Delft en hoogheemraadschap Rijnland.

Rivierkreeft+geen+boosdoener+dijkverschuiving+Reeuwijk
© ANP

Lange tijd werd door inwoners gespeculeerd over deze kreeft. In samenwerking met Deltares, Wageningen University & Research en TU Delft heeft Rijnland daarom 'alle mogelijke' oorzaken onderzocht. Daaruit blijkt dat de dijk diep in de ondergrond is afgeschoven als gevolg van verlies van stabiliteit.


Dat blijkt het gevolg ophoging van de bovenzijde en niet het binnentalud in 1994, langzaam verlies van gewicht door het uitdrogen van het veen op de dijk en de bijzondere opbouw van de bodem op deze locatie. 'Er is geen buitensporige graverij van rivierkreeften geconstateerd en de afschuiving zit veel dieper dan waar de rivierkreeften graven. Daarmee kunnen we de rivierkreeft als oorzaak uitsluiten', stelt hoogheemraad Bas Knapp van Rijnland.


Boringen in de grond

Het onderzoek bestond uit zowel veldonderzoek op de locatie van de dijkafschuiving, gecombineerd met een bureaustudie naar dit stuk dijk. Hieruit is een feitenrelaas gemaakt over het beeld van de oorzaak van de afschuiving. 'In het veldonderzoek is onder andere gewerkt met boringen in de grond, een diep gegraven sleuf en laboratoriumonderzoek van grondmonsters. Daardoor weten we hoe de bodem is opgebouwd en waar de afschuiving in de dijk is ontstaan', stelt Knapp.Daarnaast is gekeken naar graverij door dieren, specifiek de Amerikaanse rivierkreeft. Deltares werkt de oorzaak nog verder uit in een geavanceerd rekenkundig model, om de bijdrage van de verschillende oorzaken verder te bepalen. En daarmee ook te onderzoeken of andere keringen een risico lopen.


Stabiel genoeg

Na de dijkverschuiving stabiliseerde het hoogheemraadschap de dijk. Voor nu is de dijk stabiel genoeg, laat een woordvoerder weten. 'Mochten er uit het onderzoek van Deltares nog verdere zaken komen als het gaat om het verstevigen van de dijk, dan pakken we deze werkzaamheden op.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer