Hamster overleeft motie over aanpak Dubbele Dijk Groningen

Alleen doordat de zes coalitiepartijen in Provinciale Staten het front gesloten hielden, overleefde de Groningse gedeputeerde Johan Hamster woensdag een motie van afkeuring over de aanpak van het project Dubbele Dijk bij Bierum.

Hamster+overleeft+motie+over+aanpak+Dubbele+Dijk+Groningen
© Geert Elzes

Er is het nodige misgegaan in de uitwerking van het project, waarbij een zilte getijdepoel wordt aangelegd tussen de Dollarddijk en een tweede lagere dijk. In het tussengebied moeten natuur, zilte landbouw, kokkelkwekerij en waterveiligheid hand in hand gaan.

In de uitwerking is het projectmanagement te enthousiast bezig gegaan, erkende Hamster in de Statenvergadering. 'Daardoor is de zorgvuldigheid minder geweest. Er is aan wensdenken gedaan. Zo is bijvoorbeeld een erfpachtcontract afgesloten met de grondeigenaar, zonder dat daar een taxatie aan vooraf is gegaan.'


Geen Europese toetsing

Dat zijn echter niet de enige tekortkomingen in de opzet van het project Dubbele Dijk, benadrukte de oppositie. Zo is er in de voorbereiding bij het afsluiten van het pachtcontract door de provincie geen toets gedaan bij de Europese Commissie of de pachtvergoeding van 8,1 miljoen euro voor de komende 25 jaar wel of geen staatssteun is.

Volgens Hamster blijkt uit eigen later onderzoek in opdracht van de provincie dat dit niet het geval is. Volgens hem is de pachtsom marktconform en hoeft die toets dan ook niet te worden uitgevoerd. De politieke oppositie voelt zich echter gesteund door het oordeel van de Noordelijke Rekenkamer. Die beweert in een vorige week uitgebracht rapport het tegendeel en heeft het over een aanzienlijk risico.


Projectkosten

Volgens Hamster zijn de kosten die worden gemaakt in het project, naast de pachtsom ook nog eens 9 miljoen euro projectkosten, zeker geen geldsmijterij. 'Dit project dient geen commercieel, maar een maatschappelijk doel. Bijvoorbeeld doordat experimenten mogelijk worden gemaakt met waterveiligheid, natuurontwikkeling en voedselbeschikbaarheid. Het systeem levert bovendien alleen al een besparing op van 4 miljoen euro per kilometer zeedijk die niet hoeft te worden verhoogd.'

Statenlid Bram Schmaal van Groninger Belang vond dat de gedeputeerde op zijn minst excuses kon aanbieden. 'Bij de redenering over staatssteun van Gedeputeerde Staten loopt het faliekant fout. Ook de experts zijn niet 100 procent zeker. Doe die toets dus alsnog.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer