HZPC werkt aan tropische aardappelrassen voor Zuidoost-Azië

Handelshuis HZPC werkt in Vietnam samen met het International Potato Center aan de ontwikkeling van vijf nieuwe aardappelrassen voor tropische omstandigheden. Het project wordt gefinancierd door Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture.

HZPC+werkt+aan+tropische+aardappelrassen+voor+Zuidoost%2DAzi%C3%AB
© Job Hiddink

Doel van het project is om uiteindelijk vijf aardappelrassen voor de teelt in Zuidoost-Azië te ontwikkelen. Deze rassen moeten daar een goede opbrengst geven en voldoen aan de wensen van de afnemer. In plaats van pootgoed van bestaande rassen vanuit Europa naar Zuidoost-Azië te halen, kan er dan met nieuwe rassen lokaal pootgoed voor HZPC worden geteeld en vermeerderd.

De meeste bestaande HZPC-rassen passen niet in het teeltsysteem van Vietnam. Daarbij ontbreken de juiste ziekteresistenties. In Vietnam komen ziektes voor die in Nederland onbekend zijn en ook virussen zijn op een andere schaal aanwezig.


Tropische omstandigheden

Het International Potato Center selecteerde genetica die beter is aangepast aan tropische omstandigheden dan de rassen van HZPC. Het internationale onderzoekscentrum kruiste eigen genetisch materiaal met HZPC-aardappelen om op die manier het beste van beide rassen te combineren.

Zes jaar geleden werden voor het eerst van het betreffende materiaal zaadjes de grond in gebracht in Vietnam. De afgelopen jaren stonden in het teken van vermeerderen en selecteren van de beste individuen op proefvelden verspreid over Vietnam, meldt HZPC.

Via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn ondertussen individuele plantjes in een reageerbuis naar Nederland gehaald. In het Friese Metslawier zijn faciliteiten en resistentietoetsen beschikbaar om een ras uitgebreider te testen. Daarnaast kan het pootgoed voor het eerst worden gebruikt op proefvelden van het HZPC-kweekbedrijf in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer