Uitbetalingsprijs HZPC komt uit op 33,70 euro

HZPC stelt voor pootgoedtelers de uitbetalingsprijs voor de oogst van 2021 vast op 33,70 euro per 100 kilo. Daarmee komt de prijs net iets uit boven de prognoseprijs van 33,10 euro die het handelshuis afgelopen voorjaar publiceerde.

Uitbetalingsprijs+HZPC+komt+uit+op+33%2C70+euro
© Persbureau Noordoost

De uitbetalingsprijs is de definitieve prijs van de pootgoedhandelaar uit het Friese Joure over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in potermaat S tot en met A. De bedragen zijn exclusief btw en vóór afdracht van de kwekerslicentie, meldt HZPC.

De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een systeem dat door HZPC en de telers is overeengekomen. De Europese pootgoedmarkt was na de coronacrisis het afgelopen jaar op weg naar herstel. Toch is de nasleep van de crisis nog merkbaar, merkt de pootgoedhandelaar. Hetzelfde geldt voor de brexit, waar importbeperkingen leidden tot een grote afname van export van basispootgoed van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.


Verder kent ook de oorlog in Oekraïne veel gevolgen voor de landbouw. Door sterke prijsstijgingen van zonnebloemenzaad, koolzaad en tarwe besluiten boeren in Europa meer van deze gewassen te telen. Dat gaat ten koste van het areaal aardappelen. Vooral in de maanden maart en april had dat grote invloed op de vraag naar Nederlands pootgoed, constateert HZPC.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer