HZPC verwacht omzetgroei van 10 procent

Aardappelveredelingsbedrijf HZPC voorziet dat de omzet in het boekjaar 2022-2023 met 10 procent groeit tegenover vorig boekjaar. Toen zette het bedrijf voor 352 miljoen euro om. De verwachting is dat de brutomarge uitkomt op 66 miljoen euro, iets meer dan de 63,9 miljoen euro van boekjaar 2021-2022.

HZPC+verwacht+omzetgroei+van+10+procent
© Job Hiddink

Belangrijke reden voor de omzetstijging is de opvallend hoge internationale transportkosten in 2022. Begin 2023 zijn de prijzen van transport sterk gedaald, meldt HZPC. Volgens directeur Gerard Backx groeit het resultaat vooral dankzij gebieden buiten Europa. Hij doelt op plekken waar licentieteelt plaatsvindt, zoals in Azië en de Verenigde Staten.

Het handelshuis verwacht dat zijn licentienemers 16 procent meer volume HZPC-rassen verhandelen dan een jaar eerder. Het volume verhandelde pootaardappelen stijgt naar verwachting beperkt. Deze handel vindt voornamelijk in Europa en vanuit Europa plaats.


Afzet

Backx: 'De afzet vanuit de Europese Unie naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten is over het algemeen goed verlopen. In Europa verlopen de verkopen nog traag. Door de droogte in Zuid-Europa kiezen diverse telers ervoor om meer andere gewassen te telen en dat gaat ten koste van de pootgoedafzet', licht de HZPC-directeur toe.


Verder meldt het bedrijf dat het de stijging van operationele kosten beperkt weet te houden tot ongeveer 2 procent. HZPC verwacht dat de Ebitda, de winst voor aftrek van rentekosten, belastingen en afschrijvingen, met circa 1 miljoen euro stijgt. Vorig jaar bedroeg de ebitda 13,2 miljoen euro. Het nettoresultaat lijkt iets boven 7 miljoen euro uit te komen. In boekjaar 2021-2022 was het nettoresultaat 7,051 miljoen euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer