Nieuwe aardappelrassen beter bestand tegen extreem klimaat

De nieuwe generatie aardappelrassen presteert steeds beter onder extreme klimaatomstandigheden zoals droogte. Dat meldt aardappelveredelaar HZPC.

Nieuwe+aardappelrassen+beter+bestand+tegen+extreem+klimaat
© HZPC

Behalve de nieuwe reguliere rassen laten ook de eerste proeven met hybriderassen uit zaad goede prestaties zien. Deze tests van HZPC zijn onder meer uitgevoerd in Sub-Sahara Afrika. In het meest recente duurzaamheidsverslag schrijft het aardappelveredelingsbedrijf in het Friese Joure dat de hybriderassen veel kunnen bijdragen aan de voedselzekerheid wereldwijd en in het bijzonder in regio's waar honger een reële bedreiging is.

HZPC meldt dat het bedrijf vol inzet op de ontwikkeling van robuuste en duurzame rassen. Dit zijn de aardappelrassen die maximaal presteren bij extreme omstandigheden zoals hitte, droogte en verzilting en ook weerstand bieden tegen ziekten. Goede genetica helpt volgens het veredelingsbedrijf om de ecologische voetafdruk van de teelt te minimaliseren. Daarbij gebruiken de toekomstige rassen steeds minder water, minder gewasbeschermingsmiddelen en minder kunstmest.


Nieuwe veredelingstechnieken

Voor het ontwikkelen van nieuwe rassen maakt HZPC in het eigen researchcentrum gebruik van nieuwe veredelingstechnieken zoals merkertechnologie en hybridisatie. Het bedrijf wijst er verder op in het duurzaamheidsverslag dat zaad van hybriderassen veel kan betekenen voor de aardappeldistributie en aardappelteeltregio's zoals Sub-Sahara Afrika en Centraal-Azië met een beperkte infrastructuur en vaak ook met hoge fytosanitaire eisen.

In een reactie stelt HZPC-directeur Gerard Backx dat de huidige klimaatontwikkelingen vooral in armere landen een negatief effect hebben op de beschikbaarheid van gezond en betaalbaar voedsel. 'We verwachten veel van onze nieuwste innovaties, zodat we onze keten verder toekomstbestendig kunnen maken. Dit geldt ook voor landen waar onder uitdagende klimatologische omstandigheden een goed resultaat behaald moet worden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer