HZPC verwacht in 2025 eerste hybride-aardappelras

Aardappelveredelaar HZPC in het Friese Joure verwacht in 2025 te komen met zijn eerste hybride-ras. Deze aardappelen worden gezaaid in plaats van gepoot, laat veredelaar Peter Vos weten.

HZPC+verwacht+in+2025+eerste+hybride%2Daardappelras
© Solynta

Vos sprak vorige week Plantenteelt-studenten van de mbo-school Curio in het Brabantse Breda toe over de nieuwste ontwikkelingen in de veredeling van aardappelen. HZPC verwacht over drie jaar het eerste ras uit zaad in Afrika te presenteren en tien jaar later in Nederland. Een aardappel uit zaad ziet volgens HZPC hetzelfde eruit als een aardappel uit een knol. Vos noemt dat een aardappel uit zaad niet alleen veel minder gevoelig is voor allerlei ziekten, maar dat het systeem ook een stuk goedkoper is.

'Gemiddeld heb je 2,5 ton pootgoed nodig voor 1 hectare consumptieaardappelen', weet hij. 'Met aardappelen uit zaad heb je aan 25 gram per hectare genoeg. Dat is een groot voordeel in moeilijke teeltgebieden.' De veredelaar doelt daarbij op ontwikkelingslanden, waar je minder gemakkelijk met vrachtwagens pootgoed heen kunt, maar wel met een zakje zaad. 'Op deze manier kunnen die beschikken over hoogwaardig uitgangsmateriaal.'


Minder complex

Een ander voordeel van hybride-veredeling is dat het proces op diploïdniveau een stuk minder complex is dan op tetraploïdniveau. Dat is de huidige methode van het kweken van aardappelrassen. Bovendien duurt de veredeling op tetraploïdniveau met circa tien jaar een stuk langer in vergelijking met diploïd, dat ongeveer vijf jaar in beslag neemt.

Gene-editing is een goede oplossing om snel te reageren op een veranderende omgeving

Peter Vos, veredelaar bij HZPC

Overigens pleit HZPC ervoor om de andere veredelingsmethode, gene-editing, in Europa toegestaan te krijgen. Deze methode wordt in Europa beschouwd als genetisch gemodificeerd organisme (GMO). 'Zo lang de wetgeving het verbiedt, doen we het niet', zegt Vos.

'Maar we kunnen het wel. Het is een goede oplossing om snel te reageren op een veranderende omgeving', vervolgt hij. 'Met gene-editing kunnen we zonder schade een ras aanpassen, waardoor deze resistent is tegen bepaalde ziektes en minder inzet van chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig is. Met deze methode is het mogelijk binnen twee tot drie jaar een ras aan te passen.'


Duurzaamheidsdoelen

Verder ging Vos in zijn toelichting in op de duurzaamheidsdoelen die HZPC voor de komende tien jaar heeft opgesteld. Voor 2024 betekent dat het verbeteren van de fusariumscore en de kiemrust met twintig punten, het ontwikkelen van een veredelingsprogramma voor rhizoctionia en inzichten krijgen in mechanismen van abiotische stresstolerantie: droogte, hitte, stikstof en zout.


Richting 2030 wil HZPC dat 75 procent van de nieuwe rassen resistent is tegen het Y-virus en phytophthora. Daarnaast wil het veredelingsbedrijf de frequentie van aardappelmoeheid (AM)-resistente rassen vergroten en een veredelingsprogramma ontwikkelen voor erwinia.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer