HZPC houdt ondanks oorlog winstverwachting overeind

Pootgoedhandelaar HZPC houdt zijn winstverwachting na drie kwartalen in het boekjaar 2021-2022 overeind. Dat doet HZPC ondanks het feit dat de oorlog in Oekraïne invloed heeft op de omzet van het bedrijf uit het Friese Joure.

HZPC+houdt+ondanks+oorlog+winstverwachting+overeind
© Job Hiddink

Over het gehele boekjaar verwacht HZPC een omzet te realiseren van 342 miljoen euro met een brutomarge van bijna 62 miljoen euro. Dat is 9 procent meer ten opzichte van het vorige boekjaar. De omzet in boekjaar 2020-2021 noteerde 314 miljoen euro.

De operationele kosten van het aardappelhandelshuis komen naar verwachting iets boven 49 miljoen euro uit. Dat is 1,9 miljoen euro minder dan het vorige boekjaar. Deze verwachtingen resulteren in een ebitda - de winst van een onderneming uit operationele activiteiten - van 12,6 miljoen euro. Dat is een stijging van 7 miljoen euro.


Nettowinst

De nettowinst van HZPC in boekjaar 2020-2021 bedroeg 1,4 miljoen euro. Dit boekjaar verwacht het bedrijf een nettowinst van 6,6 miljoen euro. Die schatting is lager dan de winst die werd verwacht na het tweede kwartaal. Wel moet worden aangetekend dat in deze winstcijfers de kosten van het Connecting Growersprogramma nog niet zijn verwerkt.


HZPC levert normaal gesproken ook pootgoed aan Oekraïne. Door de oorlog is maar een beperkt deel geleverd en is het grootste deel geannuleerd. De meeste leveringen aan Rusland zijn wel doorgegaan.


Grote invloed oorlog

'De oorlog in Oekraïne heeft grote invloed op de prijs van diverse producten en daarmee de keuze van veel telers in vooral Europa', constateert CEO Gerard Backx van HZPC Holding. 'Na het tweede kwartaal was het duidelijk dat aardappeltelers in Europa iets terughoudender zijn in het poten van aardappelen voor de oogst van 2022. Dat komt door de hogere prijzen van andere grote landbouwproducten.'


'Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is de verkoop van pootgoed in Europa stilgevallen', vervolgt hij. 'Er zijn nagenoeg geen extra verkopen gerealiseerd of de extra verkopen compenseren de geannuleerde orders. In 'normale' jaren behalen we altijd een paar procent van de Europese verkoop in de maanden maart en april. Die ontbreekt dit jaar.'


Volume

HZPC voorspelt dat het volume pootaardappelen dat door het bedrijf en haar licentienemers wordt verhandeld, uitkomt op een tonnage van net boven de 900.000 ton. Dat is ongeveer gelijk aan het tonnage in 2020-2021. De resultaten werden toen sterk beïnvloed door de economische gevolgen van de coronacrisis. Het resultaat is dit jaar wel 1 procent lager dan de volume-inschatting na het tweede kwartaal. Ook dat is een gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer