HZPC meldt omzetstijging van 12 procent

Pootgoedbedrijf HZPC heeft over het boekjaar 2021-2022 een omzet gerealiseerd van 350 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan de 312 miljoen euro van het jaar daarvoor.

HZPC+meldt+omzetstijging+van+12+procent
© Persbureau Noordoost

Het winstresultaat voor HZPC komt uit op 7 miljoen euro. Dat was in 2020-2021 nog 1,4 miljoen euro. De raad van commissarissen van HZPC Holding besprak vorige week de jaarrekening. De algemene vergadering van aandeelhouders heeft daarop een dividend vastgesteld van 6 euro per certificaat.

In een reactie zegt algemeen directeur Gerard Backx dat het ook voor HZPC onzekere tijden blijven. 'Maar dat we het winstcijfer weer in lijn hebben gebracht met onze ambities, stemt positief.' In 2021-2022 verkocht HZPC direct of via licentienemers bijna 900.000 ton pootaardappelen.


Gunstiger marktomstandigheden

De verbetering van het winstcijfer is volgens HZPC het resultaat van gunstiger marktomstandigheden. Verder ziet het bedrijf na een reorganisatie in 2020-2021 dat de kosten minder hard zijn gestegen. Wel meldt HZPC dat na het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de netto verkopen nagenoeg wegvallen. Meestal weet HZPC na februari nog een aantal procent van het pootgoed te verkopen. Dat heeft zijn weerslag gehad op het resultaat.

Backx stelt dat hij voorzichtig positief is over het komende boekjaar met meer omzet en een vergelijkbaar winstniveau. 'We hebben te maken met hoge inflatie en energiekosten, waardoor telers en aardappelverwerkers andere keuzes maken dan we gewend zijn. Aan de andere kant is er veel onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne. Het effect daarvan op de aardappelmarkt laat zich moeilijk voorspellen.'

Maar volgens de algemeen directeur van HZPC staat in elk geval vast dat de vraag naar voldoende voedsel blijft. 'We voorzien een flinke groei in landen buiten Europa, zoals India, China, Afrika en Amerika. De afgelopen jaren zetten we belangrijke stappen in de ontwikkeling van nieuwe rassen en investeerden we in marktontwikkeling. Dat gaat het komende jaar zijn vruchten afwerpen. Daar heb ik alle vertrouwen in.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer