HZPC ziet herstel van pootgoedmarkt

Aardappelhandelshuis HZPC presenteert deze week een prognoseprijs van 33,10 euro per 100 kilo voor pootgoed van oogst 2021. Deze prijs is 2,30 euro hoger dan de definitieve uitbetalingsprijs van het jaar daarvoor.

HZPC+ziet+herstel+van+pootgoedmarkt
© Noordoost.nl-Alex J.de Haan

In een reactie stelt HZPC dat de pootgoedmarkt zich lijkt te herstellen van de gevolgen van de coronacrisis en dat het herstel zich vertaalt in een gemiddeld hogere verkoopprijs in vergelijking met vorig jaar. Wel is de markt volgens Martin Jansen Klomp, regional manager Benelux bij HZPC, dynamischer dan ooit.

'Ontwikkelingen in Noord-Afrika en Azië, het herstel in Europa en importbeperkingen zijn allemaal factoren die invloed hebben op de pootgoedmarkt. Het betekent voor ons dat we hierop zo goed mogelijk moeten anticiperen om ook in de toekomst een goede pootgoedprijs te kunnen uitbetalen', stelt Jansen Klomp.


Overzeese bestemmingen

Over de export naar overzeese bestemmingen meldt HZPC dat de markt in Noord-Afrika een sterk herstel laat zien na de grote terugval vorig jaar. De afzet naar Azië vanuit Nederland is echter belangrijk lager uitgevallen door achterblijvende vraag en betalingslimiteringen. In de planning van de pootgoedproductie wordt volgens HZPC zo goed mogelijk rekening gehouden met de dynamiek van deze markten.

In Europa constateert HZPC ondanks het herstel na de coronacrisis nog enige terughoudendheid van aardappeltelers om areaal aan te planten. In Zuid-Europa is dit een gevolg van lage consumptieprijzen en een matige oogst van afgelopen jaar. Aardappeltelers in Noord-Europa zijn terughoudend vanwege de stijgende teeltkosten en ook vanwege de hogere opbrengstprijzen voor alternatieve gewassen.


Leveringen onzeker in oorlogsgebied

Ook wijst HZPC erop dat politieke keuzes invloed hebben op de afzet van oogst 2021. Zo gaat er nauwelijks nog basispootgoed van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk als gevolg van de brexit. Ook loopt de afzet vanuit Nederland naar Rusland steeds verder terug. De actuele ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne maakt de leveringen aan landen in deze regio heel onzeker.


prognoseprijs voor pootgoed van oogst 2021
prognoseprijs voor pootgoed van oogst 2021 © HZPC

De prognoseprijs voor pootgoed, die HZPC elk jaar in maart bekendmaakt, is de verwachte prijs over het gemiddelde van alle in poolverband geteelde rassen en kwaliteiten in de potermaat klasse S tot en met A. De prijs per ras, maat en kwaliteit wordt bepaald volgens een afgesproken systeem tussen HZPC en telers. Vergoedingen voor verpakken en bewaren worden nog apart verrekend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer