Nederlandse kooplust gaat leiden tot prijsstijging in Spaanse groenten

De hoge energieprijzen zorgen ervoor dat de glastuinbouw in veel Europese landen tot stilstand is gekomen. Zo ook in Nederland. Producenten en distributeurs met leveringsverplichtingen richten zich daarom steeds vaker op Spanje. En dat gaat volgens telersvereniging Coag gevolgen hebben voor de prijs van Spaanse groenten.

Nederlandse+kooplust+gaat+leiden+tot+prijsstijging+in+Spaanse+groenten
© Han Reindsen

Volgens Andrés Góngora van de Spaanse telersvereniging Coag begon de neerwaartse trend in de Nederlandse tuinbouw al voor de oorlog in Oekraïne. 'Daarom hielden we de situatie al nauwlettend in de gaten', geeft hij aan bij het Spaanse vakblad Eldiario. 'De telers zijn in Nederland ook handelaren. Dat houdt in dat zij met leveringsverplichtingen te maken hebben.'

Volgens de coördinator van de afdelingen Groenten en Fruit binnen Coag worden eventuele tekorten nu aangevuld met Spaans product. Overigens geldt dat ook voor de distributieketens. Góngora geeft aan dat ook supermarktketens als Aldi, Lidl en Carrefour voorraden inslaan.


Hogere prijzen

Dat heeft gevolgen voor de prijzen. De prijs van Spaanse groenten is afgelopen oktober met 21,2 procent gestegen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van Eurostat. Dat komt volgens het Spaanse ministerie van Landbouw deels door de oorlog in Oekraïne en kleinere oogsten door de droogte. Maar volgens telersvereniging Coag komt het ook deels door een grotere kooplust uit Nederland en omringende landen.
De telersvereniging rekent voor dat de prijs voor courgette in Spanje in één jaar tijd is gestegen van 33 cent per kilo naar 84 cent per kilo. De prijs voor groene paprika is met 60 procent gestegen naar 86 cent per kilo. Verder zijn ook prijsstijgingen zichtbaar voor rode paprika's (25 procent), komkommers (13 procent) en tomaten (16 procent). De verwachting is dat de prijzen deze winter verder stijgen, omdat het tekort in Nederlandse kassen dan pas echt pijnlijk duidelijk wordt.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer