Spaanse landbouw lijdt flink onder droogte

Hoge temperaturen en een gebrek aan neerslag zorgen er in Spanje voor dat inmiddels 32,6 procent van het land zich in staat van 'langdurige droogte' bevindt. De schade voor de landbouwsector wordt geschat op bijna 10 miljard euro, al is het nog maar de vraag of onder die grens gebleven kan worden.

Spaanse+landbouw+lijdt+flink+onder+droogte
© Twan Wiermans

Het Spaanse ministerie van Milieu meldt dat het watervolume in het waterreservaat zich in augustus op 39,9 procent bevond. Dat is bijna 10 procent minder dan dezelfde periode één jaar eerder. 'We hebben bijna geen water meer', aldus staatssecretaris Hugo Morán in Agroberichten Buitenland. Het is een ramp voor de landbouwsector in het land. Volgens verschillende landbouworganisaties lopen de verliezen inmiddels op naar bedragen tussen de 8 en 10 miljard euro.

De grootste schade wordt ondervonden in de olijfgaarden. De verwachting is dat de olijfolieproductie in Spanje hierdoor komend seizoen, dat in oktober begint, met 33 procent afneemt. Tegelijkertijd wordt er ruim 30 procent minder wintergraan verwacht en valt de druivenoogst naar schatting 25 tot 30 procent lager uit.


Indirecte gevolgen voor veehouders

De extensieve veehouderij in Spanje merkt vooral indirect gevolgen van de hoge temperaturen en het gebrek aan neerslag. Zo kampen veehouders met gestegen kosten als gevolg van een gebrek aan grasland en voer. Die komen bovenop de prijsstijgingen voor voer en granen die zij eerder dit jaar al voor de kiezen kregen.

Goed nieuws blijft voor de veehouders voorlopig uit. Voorspellingen voor de komende jaren geven namelijk aan dat in Spanje de watervoorraad met 25 tot 40 procent vermindert. Er moet dus gezocht worden naar oplossingen. De voorzitter van de overkoepelende organisatie voor landbouwirrigatie (Fenacore), Andrés del Campo, roept daarom op tot een case-by-case-studie van de oorzaken van de droogte. Daarbij kan volgens hem gedacht worden aan onderzoek naar de lage efficiëntie in watergebruik of de toename van alle waterbehoeften.


'Extra waterreservoirs nodig'

Del Campo heeft forse kritiek op het huidige beleid, waarin volgens hem vooral sprake is van het in diskrediet brengen van irrigatie. 'Dat is een ernstige bedreiging voor een sector die cruciaal is voor de voedselproductie.' Volgens de voorzitter is het bouwen van extra waterreservoirs een simpele oplossing voor het probleem. Het ministerie meldt dat inmiddels 3 miljard euro aan Europese gelden uit de NextGenerationEU (NGEU) is toegewezen aan de digitalisering van de Spaanse watersector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer