Belgische bietencampagne loopt vertraging op door vorstschade

Suikerbietentelers in Vlaanderen worden geconfronteerd met gewasschade door de vorstperiode in december. Tijdens de vorst en de dooi daarna begonnen de bieten te rotten. Omdat de slechte bieten eerst moesten worden verwijderd, liep de Belgische campagne bij de fabrieken vertraging op.

Belgische+bietencampagne+loopt+vertraging+op+door+vorstschade
© Südzucker

Volgens het Belgische nieuwsmedium Vilt betreft het vooral bieten die lagen opgeslagen aan de randen van de akkers. Maar ook bieten die nog op het veld staan, zijn mogelijk beschadigd. De verwerkers hebben de telers verzocht voorlopig deze bieten niet te rooien.

Luc Quintens, voorzitter van het Coördinatiecomité Vlaanderen (Coco) van Iscal en zelf ook bietenteler, baalt van de vorstschade. 'De bieten zagen er mooi uit. De opbrengst was niet slecht en ook de prijs lag na drie á vier jaar op een beter niveau.' Rond 5 tot 8 procent van de bieten van Iscal-telers staat nog op het veld of ligt nog aan de hoop.


Niet voldoende bedekt

Quintens wijt de vorstschade aan de onvoldoende bedekte bietenhopen. 'Vooral in de onderste laag was behoorlijk veel vorstschade. Als de bieten bevroren blijven, kunnen ze zonder problemen langer worden opgeslagen. Maar door de vorst gaat de celstructuur van de biet kapot en als de biet ontdooit, treedt versnelde degeneratie op.'


Coco meldt dat de bietenkwaliteit tot het einde van 2022 nog enigszins op peil bleef. Doordat de bieten de afgelopen dagen ontdooiden, versnelt de kwaliteitsvermindering in hoog tempo. De vorstschade leidt tot een verminderde opbrengst voor veel telers, omdat de fabriek niet betaalt voor slechte bieten. 'De uitval bij de fabriek stijgt door de vele rotte bietendelen en het suikergehalte daalt ondertussen tot gemiddeld 16,5 procent of minder', klinkt het bij Coco.


Schade erg verschillend

De telers van verwerker Tiense Suiker zitten in hetzelfde schuitje. De schade is daar erg verschillend. Op de ene locatie is minder schade dan op de andere. Door de vorstschade loopt ook de campagne bij Tiense Suiker vertraging op.

Directeur grondstoffen Erwin Boonen meldt dat telers ook bij deze verwerker de slechte bieten moeten verwijderen om oponthoud in het verwerkingsproces te voorkomen. 'Wacht met de bietenoogst totdat de opgeslagen voorraad wordt gesorteerd en is verwerkt in de fabriek.'


Bietencampagne vertraagd

Net als bij Tiense Suiker is ook bij Iscal de bietencampagne vertraagd. Bij Iscal loopt de campagne mogelijk zelfs uit tot medio februari. Door de bietenrot is de verwerkingscapaciteit van Iscal teruggelopen van 10.000 tot zo'n 8.000 ton per dag.

Volgens Quintens staat er van de 16.000 hectare nog circa 600 op het land. De Coco-voorzitter durft nog geen uitspraken te doen over de bietenkwaliteit, maar stelt wel dat rassen met veel bladmassa zich vermoedelijk beter hebben gehouden.

Coco Iscal buigt zich de komende tijd over de vraag hoe de vorstschade voorkomen had kunnen worden en hoe telers eventueel gecompenseerd kunnen worden voor de onverwachte schade. 'Solidariteit van alle betrokken partijen zou hier misschien soelaas kunnen bieden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer