Suikergehalte neemt richting einde bietencampagne licht af

Het suikergehalte neemt in de laatste weken van de bietencampagne af. Het landelijke percentage noteerde in de campagneweek van 25 tot en met 31 december 16,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van Cosun Beet Company.

Suikergehalte+neemt+richting+einde+bietencampagne+licht+af
© Twan Wiermans

Vooral in de kustregio's zitten er nog suikerbieten in de grond. De bietencampagne eindigt naar verwachting op 26 januari. De hoogste suikergehaltes zijn nog altijd voor bieten uit de noordelijke provincies. Zo lag het suikergehalte in het Groningse zandgebied in de laatste week van december nog op 17,1 procent en ook op het klei – 16,7 procent – en veen – 17 procent – worden in die provincie nog goede cijfers gehaald.

Ook de Wieringermeerpolder in Noord-Holland doet met 16,6 procent nog goed mee. In de zuidwestelijke regio's, waar nu nog de meeste bieten moeten worden gerooid, liggen de suikerpercentages een stuk lager. In Zeeland komt het percentage gemiddeld niet boven 16 procent uit en in West-Brabant strandde in de laatste week van december het suikergehalte bij 15 procent. Het landelijk gemiddelde noteert tot dusver in de huidige campagne 16,6 procent.


Naast de zakkende suikerpercentages daalt de winbaarheidsindex. Het gemiddelde van de huidige bietencampagne tot nu toe staat op 90,5, maar van 25 tot en met 31 december noteerde de waarde 90,1. Verder lijken ook de omstandigheden zwaarder te worden. In de hele maand december bedroeg het landelijk tarrapercentage minimaal 12 procent. In de laatste week van december werd met 13 procent de hoogste waarde tot nu toe behaald. Het gemiddelde tarrapercentage over de hele bietencampagne staat tot dusver op 10,7 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer