Zorgen over toekomst suikersector in België

Telersorganisaties, industrie en een gespecialiseerd onderzoeksinstituut buigen zich in België over de vraag of de teelt en verwerking van suikerbieten in dat land nog wel toekomst heeft.

Zorgen+over+toekomst+suikersector+in+Belgi%C3%AB
© Haijo Dodde

De afgelopen vijf jaar is in België het aantal akkerbouwers dat suikerbieten teelt gedaald van 7.500 naar 6.500 in 2022. Het geteelde areaal daalde vanaf 2017 met 7.000 hectare tot 55.000 hectare. Nieuwsmedium Vilt schrijft dat de Confederatie van Belgische Bietplanters (CBB), de verwerkers Iscal en Tiense Suikerraffinaderij en het Belgische Instituut voor de Verbetering van de Biet (KBIVB) de aandacht willen vestigen op deze zorgelijke trend.

Daarom werd onlangs op een conferentie het zogeheten Plan B(iet) besproken. Het doel is te komen tot economische, agronomische en maatschappelijke oplossingen zodat niet nog meer Belgische akkerbouwers met de teelt van suikerbieten stoppen. De uitdagingen hebben onder meer betrekking op de Europese regelgeving, de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen, de volatiliteit van de suikermarkt, de klimaatverandering en de huidige energiecrisis.


Plan B(iet)

De betrokken organisaties wijzen in hun Plan B(iet) ook op het belang van de suikersector voor de Belgische agro-economie. Deze sector heeft een lange historie bij onze zuiderburen en biedt werk aan bijna negenduizend werknemers, waaronder dus 6.500 telers. Verder speelt de suikerproductie in het eigen land volgens een woordvoerder een sleutelrol bij de nationale voedingsindustrie. Ruim 90 procent van de klanten van de Belgische suikerverwerkers zijn Belgische voedingsbedrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer