150.000 ton suikerbieten aangemeld voor vorstregeling

Akkerbouwers konden tussen 15 en 22 december suikerbieten met vorstschade aanmelden om onder bijzondere voorwaarden-vorstschade te leveren. In totaal is circa 150.000 ton aangemeld, laat Cosun Beet Company weten.

150%2E000+ton+suikerbieten+aangemeld+voor+vorstregeling
© Job Hiddink

De aangemelde suikerbieten worden met voorrang verladen en verwerkt. Voor verlading wordt extra capaciteit ingezet. De kwaliteit van door vorst aangetaste bieten gaat hard achteruit. Het is daarom van belang deze bieten tijdig te rooien, zodat ze nog in de suikerfabriek verwerkbaar zijn.

Cosun wijst erop dat met de omslag naar relatief erg warm weer het belangrijk is om winddicht materiaal als plastic of bietendoek van de bietenhoop te verwijderen om te voorkomen dat de temperatuur in de bietenhoop te ver oploopt. Vliesdoek als Toptex kan volgens de bietenverwerker beter wel op de hoop blijven liggen om de bietenhoop tegen neerslag te beschermen.


Materiaal bij hand houden

Verder is het volgens Cosun verstandig winddicht materiaal in de buurt te houden voor het geval vorstbescherming opnieuw nodig is. Uit een rondje op Twitter blijkt dat diverse telers tijdens de kerstdagen bezig waren het doek van de hoop te halen om de bieten af te leveren. De bietencampagne eindigt naar verwachting op 26 januari.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer