'Waarom polarisatie boeren beschadigt'

We leven in een tijd van maatschappelijke onrust, waarin polarisatie toeneemt. Ik zie dit ook gebeuren binnen de agrarische sector zelf. Het wij-zij-denken, benadrukken van tegenstellingen en extreme uitlatingen zetten de boel op scherp.

%27Waarom+polarisatie+boeren+beschadigt%27
© Dirk Hol

Dit heeft invloed op vooral de toekomstige generatie boeren en tuinders. Zij zijn kwetsbaarder dan volwassenen, omdat zij zich in de belangrijkste ontwikkelingsfase van hun leven bevinden. Bij het ontwikkelen van een eigen identiteit zijn jonge boeren en tuinders sterk gericht op de mensen in hun omgeving. Wie zijn die goede rolmodellen waaraan agrarische jongeren een voorbeeld kunnen nemen in deze tijd van polarisatie?

Polarisatie in de samenleving, maar ook in de land- en tuinbouw zelf, uit zich in spanningen, onvrede en boosheid. Boerenbestuurders kunnen erover meepraten. Er zijn er maar weinig die nog niet te maken hebben gehad met intimidatie en bedreiging. Zoals het onaangekondigde bezoek thuis bij LTO-voorzitter Sjaak van der Tak deze week van boze boeren die op intimiderende wijze hun mening willen doordrukken.

Een gevolg van polarisatie is het terugtrekken in een groep van gelijkgestemden. Begrijpelijk als je op zoek bent naar bevestiging. Het gevaar is echter dat het gevoel buitengesloten te worden verder wordt versterkt. Het vertrouwen in 'die ander' zal hierdoor ook verder afnemen, waardoor nog meer verwijdering ontstaat.

Wie zijn die goede rolmodellen in deze tijd van polarisatie?

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Hoe komen we als sector uit deze neergaande spiraal? Door echt met elkaar in gesprek te gaan, te luisteren en betrokkenheid te tonen. Dus door die ander te horen en te zien. Het is hoog tijd om de polarisatie achter ons te laten en op zoek te gaan naar elkaar en naar nuance. Alleen dan kunnen er ook oplossingen ontstaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer